Bush: Rusia "nu va avea drept de veto" cu privire la extinderea NATO

Bush: Rusia "nu va avea drept de veto" cu privire la extinderea NATO

Preşedintele american George W. Bush a declarat la Kiev că va susţine cu tărie, la Summit-ul NATO, includerea Georgiei şi Ucrainei în Planul de Acţiuni în vederea aderării la NATO şi cu această ideea vine la Bucureşti. În acest sens, el a subliniat faptul că Rusia "nu va avea drept de vot" la summit-ul NATO din România. Într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, Bush a spus că Ucraina are deja un parteneriat puternic cu NATO.

Ucraina este singura ţară care nu face parte din NATO şi care participă la toate misiunile NATO din lume, a mai subliniat Bush.

El şi-a declarat "susţinerea puternică" pentru aspiraţiile nord-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei şi a spus că aceasta va fi poziţia sa la Summit-ul de la Bucureşti. Preşedintele american a apreciat că apropierea celor două foste republici sovietice de Alianţă este atât în interesul membrilor NATO, cât şi al celor două ţări. Statele Unite au discutat cu partenerii lor din NATO la toate nivelurile, inclusiv la nivel de preşedinţi, pentru a pleda cauza Ucrainei şi Georgiei, a spus Bush.

Bush vs. Putin

În ceea ce priveşte opoziţia Rusiei, Bush a spus că partenerii din NATO i-au promis că nu vor permite Rusiei să influenţeze deciziile Alianţei.

Întrebat dacă există un "târg" cu Rusia, ca Statele Unite să renunţe la insistenţa în favoarea Ucrainei şi Georgiei pentru ca în schimb Rusia să accepte scutul antirachetă, Bush a fost categoric. "Nu există niciun târg. I-am spus asta şi preşedintelui Putin când am vorbit cu el la telefon", a spus Bush, reafirmând că va veni la Bucureşti cu ideea de a le da MAP (Planul de Acţiuni pentru Aderare - n.r.) celor două state.

"Poziţia mea este foarte solidă", a repetat el. "Poziţia mea este că Ucraina şi Georgia ar trebui să primească MAP la Bucureşti". Preşedintele american a mai spus că l-a asigurat pe Putin că nu are de ce să se teamă, pentru că NATO înseamnă stabilitate şi democraţie şi orice ţară are avantaje dacă ţările vecine sunt democratice şi stabile.

Aproximativ 10 ţări NATO se opun acestei apropieri de NATO dorite de autorităţile de la Kiev, invocând pe de o parte opoziţia opiniei publice ucrainene, iar pe de alta reacţia Rusiei faţă de extinderea Alianţei către graniţele sale. Franţa a anunţat clar, prin vocea premierului său, că se va opune acordării MAP Ucrainei şi Georgiei la Summit-ul de la Bucureşti.

Şi Rusia şi-a reafirmat opoziţia astăzi, viceministrul de Externe Grigori Karasin declarând că relaţiile ruso-ucrainene vor fi grav afectate în cazul unei aderări a Kievului la NATO.

Bush: Mai "este de lucru" pentru a ridica obiecţiile Rusiei la scutul antirachetă

George W. Bush a precizat la Kiev că mai este "de lucru" pentru a elimina obiecţiile Rusiei faţă de proiectul american de instalare a scutului antirachetă în Europa.

Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă de la Kiev cu privire la posibilitatea unui acord în cursul întâlnirii pe care o va avea sâmbătă, la Soci (Rusia), cu preşedintele rus Vladimir Putin, Bush a răspuns: "La Soci, nu ştiu, dar şansele cresc".

"Vom vedea dacă va exista sau nu un acord. În orice caz, mai avem de lucru pentru a convinge că scutul antirachetă nu vizează Rusia", a continuat el.

(12:06)

Ne puteți urmări și pe Google News