Burse studenţilor care îngrijesc vârstnici şi meditează elevi în Capitală

Burse studenţilor care îngrijesc vârstnici şi meditează elevi în Capitală

Consiliul General al Capitalei a aprobat, ieri, implermentarea programului ,,Parteneriat între generaţii", prin care studenţii vor primi vouchere de achitare a chiriei sau burse pentru a-şi cumpăra cărţi sau a participa la studii, dacă îngrijesc vârstnici, ori acordă benevol meditaţii elevilor de liceu sau gimnaziu.

Consilierii Generali ai Capitalei au aprobat, ieri, cu 32 de voturi pentru, 10 abţineri şi 5 împotrivă iniţierea şi pregătirea implementării programului ,,Parteneriat între generaţii" în Municipiul Bucureşti, prin care studenţii vor primi vouchere de achitare a chiriei sau burse pentru a-şi cumpăra cărţi sau a participa la studii, condiţia fiind ca tinerii să sprijine un vârstnic sau o familie de vârstnici, ori să acorde benevol meditaţii elevilor de liceu sau gimnaziu.

„Prin programul ,,Parteneriat pentru generaţii în municipiul Bucureşti” se doreşte crearea cadrului juridic pentru ca persoanele vârstnice, peste 63 de ani, care locuiesc singure, ori cu soţul sau soţia, au un apartament în proprietate care nu e clasificat în categoria I de risc seismic, nu se află în litigiu şi oferă condiţii decente de locuire (baie şi bucătărie) să poată lua în chirie tineri cu vârste până în 26 de ani, care frecventează cursurile unei facultăţi din Bucureşti, la zi, au media peste 8 şi nu au obţinut un loc de cazare în căminul studenţesc, Municipiul Bucureşti asigurând resursa financiară necesară pentru plata unui cuantum al chiriei studentului la un preţ echivalent cu preţul pieţei pentru plata acesteia. Studenţii vor primi, de asemenea, un voucher pentru a acoperi cumpărarea de manuale şi pentru o alimentaţie sănătoasă. În plus, studenţii vor putea face meditaţii cu elevii, sau să îi acompanieze la diverse activităţi extraşcolare, pentru a beneficia de aceste burse oferite de Municipalitate", se precizează în expunerea de motive.

"Bursa are o valoare de 500 de lei pe lună, iar bugetul total estimat va putea să fie estimat abia după primirea tuturor aplicaţiilor. În Capitală sunt 170.353 de studenţi, la stat 130.475, în mediul privat 31.878. Propunerea a venit din partea asociaţiilor de studenţi, de a fi sprijiniţi de către municipalitate pentru depăşirea unor probleme financiare. În perioada următoare voi veni cu o iniţiativă prin care studenţii vor putea să beneficieze de o bursă pentru achiziţia de cursuri, participarea la anumite cursuri de formare profesională, ce va fi supus pe ordinea de zi la o altă şedinţă de Consiliu", a declarat Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, Primarul General a precizat că municipalitatea a încheiat parteneriate cu toate Universităţile din Bucureşti, iar fiecare unitate de învăţământ superior va verifica dacă studenţii ce aplică pentru primirea acestor burse îndeplinesc condiţiile de studiu impuse, astfel încât să se evite posibile tentative de fraudare.