Furtuna perfectă pe burse. Bogații lumii pierd miliarde

Acțiuni. Sursa foto: Embe2006 | Dreamstime.com

Tokyo. Bursa japoneză a suferit una dintre cele mai mari pierderi din istorie, pe fondul unei vânzări globale. Pierderile se datorează temerilor legate de o posibilă recesiune a SUA.

Indicele Nikkei 225 a încheiat ziua de luni în scădere cu 4.451 de puncte. Este cea mai mare pierdere înregistrată din 1987 până în prezent. Indicele a scăzut cu peste 12%, ridicând pierderile totale la 24%, din luna iulie.

Bursa japoneză suspendată de la tranzacții

Pe fondul acestor scăderi abrupte, administratorii pieței bursiere din Japonia au luat decizia să suspende tranzacțiile. Același lucru a fost decis și la Bursa din Coreea de Sud. De altfel, sistemele de protecție, care suspendă vânzările, au fost activate de mai multe ori pe fondul volatilității puternice. Autoritățile urmăresc, prin activarea acestor mecanisme, să blocheze vânzările de panică, conform CNN.

Vineri, Nikkei a încheiat cu o scădere de 5,8%, cea mai mare scădere zilnică din martie 2020. Investitorii s-au arătat îngrijorați de impactul unui yen puternic asupra companiilor japoneze. Banca Japoniei (BOJ) a semnalat posibile noi creșteri ale ratelor dobânzilor, iar un yen în creștere ar afecta exportatorii și companiile care obțin venituri din străinătate.

Aprecierea monedei japoneze a forțat mulți participanți la tranzacțiile de pe bursă să renunțe la strategia de carry trade. Este o strategie de tranzacționare foarte populară. Datorită ratelor dobânzilor foarte scăzute, mulți investitori împrumutau bani iefini din Japonia. Apoi îi converteau în valute sau investeau în active cu randament mare.

Săptămâna trecută, yenul a crescut cu 5% în raport cu dolarul american, iar luni s-a întărit și mai mult, cu 2,2%. Moneda americană a fost cotată la 143,3 yeni. Un yen mai puternic a declanșat un efect de domino, au apreciat analiștii. Astfel, a fost provocată o dezinvestire globală a tranzacțiilor de carry trade.

Furtuna perfectă pe bursele globale

Astfel, au apărut și turbulențele de pe bursă care s-au transformat într-o furtună perfectă. La aceasta au mai contribuit decizia Băncii Japoniei, reducerea ritmului economic al Chinei și profiturile slabe ale companiilor tehnologice din SUA.

Săptămâna trecută, BOJ a majorat ratele dobânzilor cu 15 puncte de bază, ajungând la 0,25%. A fost a doua creștere din acest an, anunțând o reducere a achizițiilor de obligațiuni. Investitorii se așteaptă la noi creșteri ale ratelor dobânzilor, ceva mai târziu în acest an, pe măsură ce banca centrală va căuta să controleze inflația.

China a raportat că PMI-ul său oficial pentru producție a scăzut în iulie, semnalând o continuă slăbiciune a activității fabricilor.

În Statele Unite, Amazon (AMZN) a raportat la finalul săptămânii un deficit de câștiguri pentru al doilea trimestru. Previziunile sunt dezamăgitoare pentru al treilea trimestru. De asemenea, în aceeași zi, Intel (INTC) a raportat o pierdere de 1,6 miliarde de dolari în al doilea trimestru. De asemenea, compania a anunțat că are în plan concedieri pentru a reduce costurile.

Bursa de valori Sursa: arhiva EVZ

Bursa din Coreea de Sud a scăzut

Probleme sunt și pe alte piețe din Asia. Bursa din Seul a implementat sisteme de protecție pentru a opri temporar tranzacțiile pe indicele Kospi care a scăzut cu 8%. Indicele Taiex din Taiwan a încheiat cu o scădere de 8,4%, în cea mai proastă zi din istorie. De asemenea, indicele S&P/ASX 200 din Australia a pierdut 3,6%. Indicii Hang Seng de la Bursa din Hong Kong și Shanghai Composite din China au scăzut cu 2,6% și respectiv 1,2%.

Acțiunile asiatice au urmărit o scădere accentuată la bursa de pe Wall Street vineri, unde datele dezamăgitoare privind locurile de muncă au adăugat temerilor că economia SUA slăbește. Dow a încheiat cu o scădere de 1,5%, S&P 500 a pierdut 1,8%, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 2,4%. Nasdaq a închis în teritoriul de corecție, adică cu peste 10% mai puțin față de cel mai recent vârf din 10 iulie.

De asemenea, și alte piețe dau semne de neliniște. Vineri, prețul petrolului a atins cele mai scăzute niveluri din ianuarie. Contractele futures pentru Brent și WTI din SUA au scăzut cu peste 3%. Specialiștii așteaptă o stabilizare temporară, în ciuda amenințărilor cu de război din Orientul Mijlociu.

Warren Buffett. Sursa foto: Arhiva EVZ

Warren Buffett vinde acțiuni și strânge cash

Miliardarul american Warren Buffett și-a crescut nivelul de numerar la circa o treime din valoarea de piață a companiei sale, Berkshire Hathaway. presa internațională relatează că miliardarul și-a sporit rezervele de lichidități. El a dat mai multe ordine de vânzare pe bursa, pentru pachete de acțiuni.

Compania lui Buffet a vândut aproape 50% din pachetul pe care îl deținea la Apple. Pe de altă parte, a limitat masiv achiziția de noi titluri. Berkshire a mai vândut acțiuni Bank of America de aproximativ 3,8 miliarde de dolari în luna iulie, în 12 zile consecutive de tranzacționare.

De menționat că vânzările operate de Buffett stârnesc îngrijorare în legătură cu perspectivele economice ale SUA. Statisticile oficiale arată o încetinire a ritmului de creștere a locurilor de muncă și, totodată, o rată ridicată a șomajului.

Este de așteptat ca Fed, Rezerva Federală din SUA să decidă mai multe reduceri ale ratelor de dobândă, începând din septembrie.