Bursa disputei româno-ucrainiene: 30 de miliarde de dolari
- Adam Popescu
- 3 februarie 2009, 16:40
În urma verdictului Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga România a câştigat 80% din platforma continentală, adică 9.730 de kilometri pătraţi. "Hotărârea pe care a pronunţat-o astăzi Curtea recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.730 de kmp, adică 79,34 % din zona în dispută cu Ucraina", a spus Bogdan Aurescu, agentului României la Haga.
"Este finalul unui diferend complicat ce a durat patru decenii. Linia obţinută este mai avantajoasă decât o soluţie ce ar fi putut obţinută prin negociere. Decizia Curţii confirmă munca echipei şi a strategiei pe care partea română a manifestat-o în faţa Curţii. Este un succes diplomatic, un succes al plicării dreptului internaţional", a încheiat agentul României la CIJ.
Miza verdictului procesului de la Haga o reprezintă resursele de petrol şi gaz. Potrivit lui Bogan Aurescu, României îi revin 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol.
Valoarea totală a resurselor, la preţul zilei, se ridică la peste 29 de miliarde de dolari.
- Astfel, la un preţ de 410 de dolari pe mia de metri de gaz, preţ la care Gazprom exportă către statele europene, cele 70 de miliarde de metri cubi de gaz au o valoare de 28,7 de miliarde de dolari.
- În condiţiile în care 1 baril are 159 de litri, iar o tonă de petrol este echivalentul a 1.200 de litri de petrol, rezultă că o tonă de petrol are aproximativ 7,5 barili.
- Înmulţind cele 12 milioane de tone de petrol, cu 7,5 barili, rezultă o cantitate de 90 milioane de barili. La o cotaţie de 40 de dolari pe baril, înmulţit cu 90 de milioane de barili, rezultă o valoare de 3.600 de milioane de dolari.
Gazul din Marea Neagră ne ajunge 6 ani
În cazul în care România ar exploata întreaga cantitate de resurse care îi revine în urma deciziei de la Haga, acesta i-ar ajunge pentru consum o perioadă de şase ani în cazul gazelor naturale, respectiv 2,6 ani în cazul petrolului.
Despre aceste resurse de care România ar putea beneficia în perioada următoare, cât şi despre consumul actual al ţării noastre, l-am întrebat pe preşedintele Autorităţii Naţionale a Rezervelor Minerale, Bogdan Găbudeanu.
România a produs anul trecut 11,8 miliarde metri cubi de gaz şi a importat cinci miliarde de metri cubi de gaz din Rusia, potrivit preşedintelui ANRM.
Totodată, acesta susţine că producţia de ţiţei a ţării noastre a fost în 2008 de 4,5 milioane de tone, în timp de importurile au fost “ nesemnificative, de până la 10%“.
În aceste condiţii, partea resurselor care ar reveni ţării noastre, 70 de miliarde de metri cubi de gaz, respectiv 12 milioane de tone de petrol, ar asigura necesarul de consum al României, fără a se apela la alte resurse, timp de 6 ani, respective 2,6 ani în cazul petrolului.
Producţia nu poate fi estimată pe baza rezervelor
Bogdan Găbudeanu spune că producţia nu poate fi estimată pe baza unor rezerve.
„Estimările sunt de prognoză. Nu sunt nişte cantităţi validate. Sunt din studiile executate de-a lungul anilor, cât se estimează că ar fi potenţialul în funcţie de structura geologică, potenţialul geologic, de o grămadă de alte considerente. Ele devin rezerve exploatabile în momentul în care lucrări de exploatare serioase, de tip sondă, mişcărilor seismice vor valida aceste cifre” , a mai precizat reprezentantul ANRM.
În ceea ce priveşte costul de exploatare al resurselor, Găbudeanu a mai precizat că exploatarea pe mare e mai scumpă decât cea de pe uscat.
Citiţi şi:
România a câştigat la puncte în faţa Ucrainei “Un mare succes”
Ucraina, "satisfăcută" “Decizia Curţii pune lucrurile pe un făgaş normal”