Bunuri de patrimoniu, confiscate la graniță. Un german încerca să le scoată din țară ilegal

Bunuri de patrimoniu. Sursa foto: Poliția de Frontieră

Timiș. Un cetățean german a fost reținut la punctul de trecere a frontierei de la Jimbolia, în timp ce încerca să exporte din România mai multe obiecte ar putea fi de patrimoniu.

Printre bunurile descoperite se numără monede romane, catarame, nasturi și ace de prindere și despre care bărbatul a pretins că le-a cumpărat în mod legal, dar din Republica Moldova.

German prins în timp ce încerca să exporte ilegal bunuri de patrimoniu

Bunurile suspectate a fi de patrimoniu, posibil clasificate ca obiecte culturale mobile, au fost descoperite într-un autoturism înmatriculat în Letonia.

Vehiculul era condus de un cetățean german de 55 de ani, care s-a prezentat la punctul de trecere a frontierei Jimbolia, în județul Timiș, în încercarea de a ieși din țară.

Obiectele au fost confiscate și sigilate pentru a fi supuse expertizei.

Șoferul a afirmat că a cumpărat aceste bunuri, aparent de patrimoniu, în mod legal din Republica Moldova, dar nu știa că erau necesare documente justificative pentru ele.

Bunuri reținute. Sursa foto: Poliția de Frontieră

Poliția de Frontieră a deschis o anchetă

„Cu ocazia efectuării controlului de frontieră asupra mijlocului de transport, colegii noştri au descoperit, în interiorul autoturismului, bunuri de patrimoniu, susceptibile a fi bunuri culturale mobile clasate. Printre obiectele identificate se numără monede romane, catarame, ace de prindere, nasturi, pieptene”, a transmis într-un comunicat Poliţia de Frontieră.

Autoritățile judiciare române continuă investigațiile pentru a verifica legalitatea operațiunilor de export definitiv al bunurilor culturale de patrimoniu.

Poliția de Frontieră. Sursa foto: Facebook

Bunurile de patrimoniu au nevoie de un certificat de circulație

În 2018, Guvernul a stabilit reguli pentru reglementarea bunurilor culturale naționale pe piața liberă a Uniunii Europene, fără a elimina complet restricțiile privind circulația acestora.

Deși transferul unui bun cultural din România către alte țări ale Uniunii Europene nu va fi considerat export, va necesita un certificat de circulație, fie temporar, fie definitiv.