Bulionul de casă nu ar trebui să lipsească niciodată din cămara gospodinelor. Gustul este incomparabil cu cel din comerț, iar rețeta de mai jos ne aduce aminte de copilărie deoarece este o rețetă pe care o făcea bunicile noastre și are un secret care contribuie la gustul bulionului.
Bulionul de casă ca pe vremuri
Pentru că este vremea roşiilor, venim cu o reţeta din caietul bunicii de bulion care merită încercată. Bulionul de casă poate fi întrebuințat la diverse mâncăruri, de la ciorbe, sosuri, tocănițe, chiftele marinate până la sosul pentru paste sau pizza. Bulionul va fi cu un gust deosebit dacă adăugați câteva condimente de bază și frunze de busuioc proaspăt.
Pentru rețeta de bulion de casă aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- șase kg de roșii coapte,
- frunze de țelină,
- hrean,
- trei lingurițe de sare neiodată,
- condimente după gust și busuioc.
Cum se prepară rețeta din caietul bunicii
Pentru început alegeți roșii foarte coapte, pot fi și moi, spălați-le bine, tocați-le pentru a le putea da prin mașina de tocat, iar apoi le strecurați într-o oală mare trecându-le printr-o sită. Adăugați hreanul și frunzele de țelină, sarea și restul de condimente.
Se pun la fiert la foc mic până se obține consistența dorită. Când bulionul are consistența dorită oprește focul. Fierbinte se toarnă în borcane de sticlă sterilizate și închise ermetic cu capace. După această operațiune le fiereți la bain marie ca să reziste toată iarna.
Condimentele pe care le puteți adăuga la finalul fierberii sunt: frunzele de dafin, ulei de măsline, un pic de zahăr pentru a contribui la dulceața roșiilor. Mai puteți pune busuioc, oregano, chilli dacă îl verei mai picat, usturoi granulat, puțin cimbru și mărar uscat.
Cum se prepară sucul de roșii pentru iarnă
Bulionul de casă și sucul de roșii sunt cele ingredientele perfecte pentru prepararea mâncărilor. Mulți preferă să bea suc de roșii, mai ales iarna. Pentru sucul de roșii aveți nevoie de :
- cinci kg de roșii coapte și zemoase,
- 2 linguri de sare,
- 1 lingură de zahăr,
- 1 linguriță de oțet.
Se spală și se taie roșiile în bucăți mari, se îndepărtează semințele, apoi se dau prin mașina de tocată și se pun într-o oală după care se dau la foc mic timp de 20-30 de minute, amestecând din când în când să nu se prindă pe fund.
Se dau prin blender, apoi se trec printr-o sită fină. Se pune sucul înapoi la foc mic și adaugă sarea, zahărul și oțetul și lasă să fiarbă încă 10 minute. Se toarnă sucul de roșii fierbinte sticle mai groase. Se sterilizează într-un vas cu apă fierbinte timp de 30 de minute. După ce s-au răcit se pun într-un loc răcoros și întunecat.