Cea mai mare valoare europeană pentru bulgari este libertatea de circulaţie, nu democrația, așa cum cred majoritatea cetățenilor europeni. Cu un an înainte de alegerile europene, Eurobarometru a publicat recent un sondaj despre modul în care cetățenii sunt conștienți de impactul UE asupra vieții lor.
În general, europenii consideră că democrația este cea mai importantă valoare pe care Parlamentul European ar trebui să o protejeze: 37% o pun pe primul loc, urmată de protecția drepturilor omului în UE și în întreaga lume (28%) și libertatea de exprimare și de gândire (27% ) scrie SEGA.
În Bulgaria, prioritățile sunt schimbate în comparație cu media din UE. Datele indică libertatea de a călători ca fiind cea mai importantă valoare pentru bulgari (37%), urmată de respectul pentru statul de drept (34%) și respectul pentru identitățile, culturile și tradițiile naționale din statele membre ale Uniunii Europene (30%). Respondenții bulgari plasează protecția democrației abia pe locul cinci (25%), în timp ce respondenții din Estonia (26%), Slovacia (25%), România, Slovenia și Croația (toate cu 24%) au aceeași opinie.
Cetățenii din UE au răspuns total diferit față de bulgari
Majoritatea cetățenilor din Uniunea Europeană (56%) sunt interesați de viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, ceea ce reprezintă o creștere cu 6 puncte procentuale față de nivelul din 2018 – cu un an înainte de ultimele alegeri europene din 2019. În Bulgaria, ponderea respondenților care spun că sunt interesați de alegerile europene din 2024 este de 41%, ceea ce situează țara alături de Franța (40%), cele mai scăzute niveluri ale acestui indicator fiind remarcate în Cehia (27%) și Slovacia (26%).
Aproximativ două treimi dintre respondenți (67%) la nivel european spun că probabil vor vota dacă alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc săptămâna viitoare. O întrebare similară a fost inclusă în sondajul Eurobarometru al PE din aprilie 2018, când această pondere a fost de 58%, ceea ce arată că acum cetățenii au mai multe șanse să voteze la alegerile europene din 2024 decât în aceeași perioadă înainte de alegerile din 2019. Majoritatea respondenților bulgari (55%) spun că ar vota și la următoarele alegeri europene, dar acesta este totuşi unul dintre cele mai scăzute niveluri pentru UE, alături de rezultatele din Croația (53%) și Slovacia (50%).
Bulgarii sunt nemulțumiți de lupta împotriva corupției
54% dintre respondenții la nivel european sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în UE. Respondenții bulgari sunt cei mai nemulțumiți de lupta împotriva corupției (72%), de partidele politice care nu țin cont de interesele oamenilor (62%) și de statul de drept (56%), gradul de nemulțumire privind organizarea de alegeri libere și corecte este de 52% , cel mai înalt indicator pentru UE.
Majoritatea cetățenilor din Uniunea Europeană sunt conștienți de impactul pe care UE îl are asupra vieții lor de zi cu zi: aproximativ șapte din zece respondenți (71%) împărtășesc această opinie, aproape o cincime (18%) consideră că acțiunile UE au un impact mare. Ponderea pentru Bulgaria în ceea ce privește impactul pe care UE îl are asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor este de 60%, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel pentru UE. Respondenții din Italia, Estonia și Letonia împărtășesc aceeași opinie.
În Bulgaria, cele mai ridicate niveluri de mulţumire față de UE sunt în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina (55%), urmat de programul în domeniul tehnologiilor digitale (52%) și al politicii externe (49%).
Sondajul Eurobarometru de primăvară 2023 al Parlamentului European a fost realizat între 2 și 26 martie 2023 în rândul a 26 376 de cetățeni din toate cele 27 de state membre sub formă de interviuri față în față, completate de interviuri video în Republica Cehă, Danemarca, Finlanda și Malta. (Traducerea: Mirela Petrescu/Rador).