Bulgaria și Azerbaidjanul își unesc forțele în proiectul Mării Negre
- Nicolae Comănescu
- 4 iulie 2024, 13:39
Semnarea de către Bulgaria a unui acord de participare la proiectul Coridorul Energetic al Mării Negre, care prevede furnizarea de energie verde din Azerbaidjan către Europa Centrală, a devenit un eveniment cheie în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale.
Proiectul Mării Negre unește Azerbaidjanul, Georgia, România și Ungaria incluzând construirea unui cablu electric subacvatic de 1.195 km lungime pentru a transmite până la 4 gigawați de energie verde.
Proiectul Black Sea Energy a început odată cu semnarea unui acord între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria la București în decembrie 2022. Scopul proiectului este de a consolida securitatea energetică a regiunii, a diversifica sursele de aprovizionare cu energie și a crește ponderea energiei verzi în balanța energetică a Europei. Principalele componente ale proiectului includ așezarea unui cablu subacvatic în Marea Neagră și crearea infrastructurii pentru transportul energiei.
Proiect de proporții între Bulgaria și Azerbaidjan
Decizia Consiliului de Miniștri al Bulgariei de a se alătura proiectului Energetic al Mării Negre subliniază importanța țării în asigurarea sustenabilității infrastructurii și aprovizionării cu energie a regiunii. Bulgaria are un sistem dezvoltat de transport al energiei, o poziție geografică favorabilă pentru tranzitul energetic din Est prin Marea Neagră către Europa și parteneriate strategice cu țările vecine și europene.
Prin participarea la proiect la un nivel de 20%, Bulgaria se va putea implica activ în dezvoltare, investind în infrastructură, tehnologii de energie regenerabilă (SRE) și dezvoltare durabilă. Acest lucru va oferi țării oportunități de creștere economică și crearea de noi locuri de muncă în sectorul energiei regenerabile.
Cablul electric subacvatic Black Sea Energy va avea o capacitate de 1.000 de megawați și o lungime de 1.195 de kilometri. Furnizarea de energie electrică verde va începe din Azerbaidjan, va trece prin Georgia și Marea Neagră, va ajunge în România, iar apoi va fi distribuită în toată Europa. Proiectul este de așteptat să fie finalizat în 3-4 ani cu sprijinul Comisiei Europene în valoare de 2,3 miliarde de euro.
Aderare la un coridor important
Profesorul Elshad Mammadov, doctor în economie, a declarat într-un interviu pentru News.Az că aderarea Bulgariei la Coridorul Energetic al Mării Negre i-ar crește semnificația. „Vedem că țările europene, în special cele ale căror economii au slăbit în ultimii ani, se confruntă cu probleme serioase în asigurarea aprovizionării cu energie și echilibrarea energiei. În astfel de condiții, interesul pentru coridorul energetic la care participă Azerbaidjanul a crescut semnificativ într-un număr de țări europene. Având în vedere acest lucru, cred că este posibil să asistăm la o creștere a numărului de țări interesate să participe la acest coridor energetic verde. Aceasta ar trebui să contribuie atât la diversificarea politicii energetice, cât și la creșterea resurselor economice ale țării noastre, a spus expertul.
Economistul a mai menționat că diversificarea exporturilor Azerbaidjanului ar trebui să privească nu numai sectorul non-energetic, ci și creșterea ponderii sectorului de prelucrare în cadrul industriei energetice.
Potrivit lui Mammadov, Europa se confruntă cu probleme serioase în asigurarea aprovizionării cu energie. „Europa face eforturi mari pentru a realiza diversificarea aprovizionării cu energie și cred că nu are multe mecanisme și căi alternative. Prin urmare, vom asista la o relevanță tot mai mare a proiectelor energetice la care Azerbaidjanul participă activ și sunt sigur că Azerbaidjanul ar trebui, fără îndoială, să câștige dividendele politice și economice din realizarea unor astfel de coridoare”, a spus Mammadov.
Pas mare în sectorul energetic
P.S. Proiectul Black Sea Energy reprezintă un pas important către dezvoltarea durabilă și cooperarea în sectorul energetic între țările din regiunea Caspică și Europa. Includerea Bulgariei în acest proiect nu numai că întărește integrarea regiunii pe piețele internaționale de energie, dar contribuie și la consolidarea securității energetice europene în contextul tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.
Bulgaria, cu poziția sa geografică strategică și infrastructura energetică dezvoltată, joacă un rol cheie în implementarea cu succes a proiectului. Cu capacitățile sale tehnologice și economice, Bulgaria poate aduce o contribuție semnificativă la construcția și exploatarea cablului subacvatic, care, la rândul său, va accelera tranziția Europei către surse regenerabile de energie.
Mai mult, proiectul Black Sea Energy este un exemplu izbitor de cooperare internațională în sectorul energetic, unind eforturile mai multor țări pentru atingerea unui obiectiv comun. Această cooperare nu numai că promovează întărirea legăturilor politice și economice între participanții la proiect, dar creează și condiții pentru schimbul de tehnologii și cunoștințe avansate în domeniul energiei regenerabile. Pe termen lung, proiectul poate deveni un catalizator pentru dezvoltarea și implementarea de noi inițiative energetice care vizează reducerea amprentei de carbon și atingerea obiectivelor climatice stabilite de comunitatea internațională.
Astfel, participarea Bulgariei la proiectul Black Sea Energy deschide noi oportunități pentru țară și regiune în ansamblu, contribuind la dezvoltarea economică durabilă, sporind securitatea energetică și creând un sistem de energie curată pentru viitor.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / news.az