Liderul de la Kremlin mai încasează o lovitură. Sofia a decis ca, din această lună, să limiteze importurile de petrol rusesc și urmează ca din luna martie să renunțe complet la țițeiul furnizat de Moscova.
În pline negocieri pentru aderarea în spațiul Schengen, Bulgaria dă o lovitură de amploare Rusiei, Sofia a înlocuit importurile de petrol rusesc cu țițeiul provenit din Kazahstan, Irak și Tunisia.
Bulgaria renunță la importurile de petrol din Rusia
Deși Bulgaria are în continuare permisiunea Uniunii Europene pentru a importa petrol rusesc, regimul condus de Rumen Radev a decis restricționarea produselor din țiței provenite din Federația Rusă. În plus, Sofia a decis ca din această lună să limiteze și exporturile pentru produsele rafinate obținute din țiței rusesc.
Astfel, sigura rafinărie din Bulgaria se află în imposibilitatea de a procesa țițeiul rusesc. Totodată, Sofia va sista complet importurile de petrol începând din luna ianuarie a acestui an. Rafinăria Burgas, operată de concernul rus Lukoil, are o capacitate de 190.000 de barili pe zi și a fost alimentată de importurile de petrol rusesc.
Profitul Lukoil, impozitat cu 60%
Dar, din această lună rafinăria Burgas rămâne fără materia primă ca urmare a faptului că Lukoil nu mai poate alimenta rafinărila cu propriul țițeiul Urals, marcă proprie. Grupul rus va plăti suplimentar pentru aprovizionarea rafinăriei din cauza faptului că trebuie să importe țiței din altă parte.
Mai mult, profiturile rafinăriei sunt impozitate cu 60% de guvernul din Bulgaria. Datele LSEG indică faptul că în luna ianuarie, rafinăria Burgas ar urma să primească 70.000 de tone de țiței KBECO din Kazahstan la care se vor adăuga alte 76.000 de tone de țiței Basrah Ligat din Tunisia.
Exporturile de petrol din Irak, sistate din 2023
Totuși, traderii avertizează că oferta de țiței KBECO este limitată. Iar costurile importurilor sunt mai mari decât cele ale petrolului Urals. Rafinăria Burgas, concepută pentru a procesa țițeiul Urals, funcționează doar pe bază țiței ”sour”, cu o concentrație de sulf de peste 0,5%. Un produs greu de obținut și mult mai scump pe piața din UE.
"Piaţa pentru ţiţeiul sour în Europa este una redusă. Pentru că nu există livrări disponibile de petrol Urals sau din Kurdistan", a precizat un trader. Operatorul rus Lukoil a anuțat recent că își va reconsidera strategia privind activele din Bulgaria. Rușii nu exclud o posibilă vânzare. Exporturile de petrol din Irak au fost sistate din primăvara anului trecut, potrivit Reuters.