Bulgaria. Mai mulți protestatari au blocat accesul în Palatul de Justiție din Sofia și cer demisia procurorului general

Mai mulți protestatari au blocat accesul în Palatul de Justiție din Sofia și cer demisia procurorului general. Protestatarii poartă banderola „Laura Kovesi, Bulgaria are nevoie de dumneavoastră”.

Miercuri intrările în Palatul Justiţiei din Sofia au fost blocate  de către manifestanţi care vor să interzică accesul procurorului general Ivan Gheşev. Procurorul general a ajuns în centrul atenției protestatarilor după mobilizarea masivă de vara trecută, transmite Agerpres.

Demisia lui Gheşev este cerută de mai multe luni de către manifestanţi. Procurorul general este acuzat de „protejarea oligarhiei”. Acţiunile demonstranţilor s-au reluat săptămâna trecută după anunţul SUA privitor la impunerea de sancţiuni împotriva a şase cetăţeni bulgari acuzaţi de corupţie.

„Ivan Gheşev a transformat Parchetul în bâta de baseball a mafiei, într-un scut care îi apără interesele”, a declarat Ghiorghi Ghirghiev, liderul organizaţiei neguvernamentale Boeţ, iniţiativa mişcării de contestare.

Se cere intervenţia Parchetului European

Protestatarii poartă banderole cu mesaje în care Gheşev este numit mafiot şi care cer intervenţia şefei Parchetului European. „Laura Kovesi, Bulgaria are nevoie de dumneavoastră”.

Ivan Gheşev, care supraveghează activitatea corpului procurorilor şi care are ultimul cuvânt asupra anchetelor, a fost una dintre principalele ţinte ale manifestațiilor din vara lui 2020 contra guvernului condus pe atunci de Boiko Borisov.

Dar mandatul lui Gheşev expiră abia în 2026 . Tot lui i se reproşează că a închis ochii la acţiunile fostului deputat Delian Peevski, acuzat de Trezoreria americană de implicare într-un sistem de mită şi trafic de influenţă.

Sancţiunile americane, cele mai importante luate după adoptarea „legii Magnitsky”, au relansat dezbaterea despre corupţie în Bulgaria.Magnitsky este  numele unui avocat rus decedat în detenţie. Acest scandal al corupției survine cu numai o lună înaintea alegerilor parlamentare anticipate, prevăzute pentru 11 iulie.

Parchetul European (EPPO) şi-a început oficial activitatea la 1 iunie și primul caz de fraudare a fondurilor comunitare investigat este în Germania.

Parchetul European (EPPO) şi-a început oficial activitatea pe 1 iunie, cu câteva luni întârziere față de data planificată. Noua organizație pregătită să lupte împotriva fraudei şi corupţiei cu fonduri comunitare este condusă de Laura Codruța Kovesi, fostul procuror șef al DNA.