Bulgaria: Încă un parlament intră în istorie fără să fi realizat nimic important. Blocajul politic pare fără ieșire.
Parlamentul din Bulgaria, în vacanță
A 50-a Adunare Națională de la Sofia a intrat în vacanța de vară, care este programată să fie întreruptă o singură dată - pentru depunerea jurământului guvernului interimar. La începutul lunii septembrie, deputații vor reveni pentru scurt timp în sala de plen înainte de a pleca din nou în concediu pentru următoarea campanie electorală.
Astfel, cu excepția cazului în care ar apărea evenimente neașteptate sau schimbări dramatice de atitudini, până la sfârşitul parlamentului rămân doar zece şedinţe.
Iar bilanţul activităţii sale de trei luni este unul trist: în timp ce se căutau formule de guvernare și se scindau grupurile parlamentare, alegerile anticipate care se apropiau au subminat complet posibilitatea de a se face vreo muncă legislativă importantă.
Parlamentarii au ales să se ocupe de interpelări inutile de miniştri, iar puținele legi adoptate au fost fie modificări tehnice ale reglementărilor existente, fie au vizat mobilizarea electorală - cum ar fi legea după model rusesc prin care statul a stabilit ce este o orientare sexuală netradițională.
„Venim și plecăm fără să fi făcut ceva concret”
„Această Adunare Națională mai are multe de făcut, dar în loc să-şi vadă de treabă, se caută puncte alunecoase în ordinea de zi, care să simuleze o anumită activitate. Venim și plecăm fără să fi făcut ceva concret”, acestea sunt cuvintele cu care deputatul Ivailo Vâlcev („Există un Astfel de Popor"), a descris, în urmă cu câteva luni, ultimele zile ale celei de-a 49-a Adunări Naționale, ce se aplică și actualului parlament.
Discuţii informale ale ziarului „Dnevnik” cu deputaţi au arătat că şi de data aceasta se pare că în afara atenţiei organului legislativ vor rămâne reformele - cheie, care vor debloca plățile din cadrul Planului de Redresare și Reziliență, precum și modificările la Legea privind sistemul judiciar, care limitează numirile din rândul membrilor Consiliul Judiciar Suprem (CJS) cu mandat expirat sau pe cale de expirare.
Fără niciun fel de surprize, nu se va încerca nici ocuparea celor peste 90 de posturi în organisme importante ale statului, care sunt încă ocupate de persoane ale căror mandate au expirat în urmă cu câțiva ani.
Proiectele depuse de fomațiunea Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată, la toamnă
În ultima zi dinaintea vacanței, parlamentarii vor discuta despre modificările aduse Legii mediului, care prevăd eliminarea posibilității contestațiilor în a doua instanță în cauzele împotriva evaluării impactului asupra mediului (EIM) a proiectelor mari, de importanță națională. Aceștia vor face completări europene la Legea privind auditul financiar independent și vor completa componența delegațiilor parlamentare în organizațiile internaționale. Așa cum s-a impus regula în ultimii ani, înainte de alegeri, se vor discuta modificări ale legilor sociale - privind asistența personală și alocațiile pentru copii.
Dezbaterea proiectelor de hotărâri depuse de Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată pentru procedura de revocare a șefului Comisiei Anticorupție, Anton Slavcev, și pentru alegerea unui Comisar European de către Parlament, vor rămâne probabil pentru septembrie.
Ce (nu) a făcut cea de-a 50-a Adunare Națională de la Sofia
De la deschiderea lucrărilor acestui Parlament și până astăzi, principalul obiectiv al parlamentarilor a fost interpelarea miniștrilor. Aceştia au fost întrebați despre orice, de la probleme legate de energie și Planul de Recuperare și Rezistență, până la zgomotul e care-l fac motocicletele.
În ceea ce privește legislația, nu au existat de asemenea surprize - au fost aduse modificări incontestabile Codului Muncii, Legii privind adoptarea monedei euro, precum și la unele dintre textele cheie pentru apărare. Atitudinea este că aceasta va fi linia de conduită până la final.
În detrimentul acestui lucru, modificările aduse Legii privind învățământul școlar și preșcolar, propuse de „Renaşterea”, au trecut cu brio. Partidul naționalist pro-Kremlin a încercat pentru a doua oară să introducă asemenea texte, dar de data aceasta ele au fost aprobate în două lecturi în cadrul unei ședințe plenare. O definiție a „orientării sexuale netradiționale” a fost înscrisă în lege, iar „propaganda” în școli a fost interzisă, deși nu s-a venit cu nicio dovadă privind existența acesteia.
Planul de Redresare pentru Bulgaria rămâne pe hârtie
Nici acest parlament nu a reușit să avanseze nici măcar una dintre reformele din PNRR, iar deputații comentează deja neoficial că planul bulgar va eșua, dacă nu se va întâmpla un miracol. La începutul săptămânii trecute, parlamentul a avut două interpelări privind implementarea Planului Național de Redresare și Rezilienţă (PNRR) - a ministrului interimar al finanțelor, Liudmila Petkova, mai întâi în Comisia pentru afaceri europene, iar apoi şi în sala de plen. Astfel, în termen de două zile, deputaților li s-a spus în mod explicit că, dacă Bulgaria nu va finaliza reformele pentru a doua tranșă, o parte din sumă va fi pierdută.
A doua plată, pentru care Bulgaria a trimis o cerere în octombrie 2023, este de 1,27 miliarde de leva. Suma este prevăzută în partea de venituri a bugetului pe 2024.
Ministrul a refuzat să spună ce parte din sumă ar putea fi pierdută, în timp ce predecesorul său în funcţie și actual deputat Asen Vasilev ("Continuăm Schimbarea") a declarat că este vorba de aproximativ 1 miliard de leva. O zi mai târziu, parlamentul a blamat încă o dată încercarea de adoptare a unora dintre reformele necesare: Legea avertizorilor, Legea insolvenței persoanelor fizice (cunoscută mai bine drept Legea falimentului personal), adoptarea unor reguli procedurale pentru alegerea membrilor Comisiei Anticorupție, adoptarea unei foi de parcurs pentru neutralitate climatică.
„Acest parlament este inutil, nu a făcut nimic”, a spus un deputat din cadrul celei de-a 50-a Adunări Naționale
Bulgaria n-a reușit să adopte reformele cerute
Un proiect de hotărâre și proiecte de lege pentru primele trei dintre cele patru reforme necesare au fost depuse în parlament de la sfârșitul lunii iunie, dar încă nu s-a ajuns la prima dezbatere în comisie. Săptămâna trecută, proiectul de lege privind denunțătorii și proiectul de lege privind falimentul personal trebuiau să intre în primă lectură în Comisia pentru afaceri europene a parlamentului.
Cu toate acestea, au fost scoase de pe ordinea de zi. Doar reprezentanții coaliţiei "Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată" au votat pentru luarea în considerare a textelor, iar argumentul celorlalți reprezentanţi a fost că textele ar trebui să treacă mai întâi prin comisia principală - pentru probleme constituționale și juridice, deși acest lucru nu constituie o încălcare a practicii parlamentare.
Un reprezentant al coaliţiei "Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată" cu care a vorbit ziarul "Dnevnik", a declarat că au avut loc discuții cu GERB, în încercarea de a se ajunge la un consens privind adoptarea unei părți a reformelor necesare pentru cea de-a doua tranșă a planului. Cu toate acestea, la începutul lunii august, liderul GERB, Boiko Borisov, a spus clar că partidul său nu va sprijini inițiative de adoptare a reformelor necesare conform planului.
„De ce nu le-am adoptat până acum, cât timp a funcţionat „adunătura politică”? De ce s-au tocmit legat de cine va fi procuror - general, cine va fi șeful Comisiei Anticorupție”, a comentat el, ca răspuns la o întrebare a ziarului "Dnevnik".
Peevski sau alegerile din sistemul judiciar
De îndată ce s-a văzut că lucrurile se îndreaptă spre alte alegeri, în cercurile politice a început să se vorbească informal despre posibilitatea ca actualul Consiliu Judiciar Suprem (CJS), care este deja în al doilea an de la expirarea mandatului, să-l numească pe următorul Procuror General și pe noul președinte al Curții Supreme Administrative.
Liderul demisionar al formaţiunii "Da, Bulgaria", Hristo Ivanov, a spus că este un risc "ca Delian Peevski să-și consolideze influența în sistemul judiciar pentru încă șapte ani". Pentru a preveni acest lucru, pe 2 august "Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată" a depus în parlament o serie de amendamente la Legea cu privire la reforma judiciară, prin care le este interzis membrilor Consiliului Judiciar Suprem ca, având un mandat expirat sau pe cale de expirare, să demareze o procedură de alegere a Procurorului General, a președintelui Curții Supreme Administrative și a Președintelui Curții Supreme de Casație.
Potrivit unui reprezentant de rang înalt de la "Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată", deocamdată există un sprijin de principiu pentru aceste texte din partea formaţiunii "Există un Astfel de Popor" și Partidului Socialist Bulgar (BSP).
Totuși, pentru ca restricția să fie introdusă cu succes, va fi necesar ca proiectul de lege să fie adoptat mai întâi în Comisia pentru probleme constituționale și juridice. O sursă a ziarului "Dnevnik" din cadul coaliţiei democratice a spus că la fiecare ședință a acestei comisii până la sfârşitul parlamentului se va încerca examinarea textelor.
Bulgaria. Parlamentul schismei
Dacă există un lucru pentru care a 50-a Adunare Națională va fi cu siguranță ţinută minte, acesta este destructurarea grupurilor parlamentare. Demersurile au început chiar înainte de depunerea jurământului de către deputaţi - cu câteva zile înainte de prima şedinţă, Kaloian Metodiev a fost exclus din grupul parlamentar al BSP.
Între timp, în partid s-au format două tabere - în jurul Corneliei Ninova și în jurul noii vechi conduceri în persoana lui Borislav Guţanov și Atanas Zafirov. La începutul lunii iulie, când a fost votat proiectul de guvernare propus de GERB, a început scindarea publică în cadrul Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS) - mai întâi cu excluderea din grupul parlamentar a celui mai experimentat deputat, Ramadan Atalai, care a anunțat că Ahmed Dogan nu dorește ca partidul său să sprijine un cabinet al GERB .
Confruntările interne din partide au aruncat Bulgaria în criză
Ulterior, din cauza criticilor lui Jevdet Chakârov la adresa lui Delian Peevski, 17 deputați au fost excluşi, ei l-au ascultat pe președintele de onoare și nu au susținut proiectul de cabinet al lui "Jeliazkov". Au urmat o serie de declaraţii de plecare, iar în prezent în parlament grupul loial lui Ahmed Dogan (25 de deputați) este mai mare decât cel al lui Peevski (22 de deputați).
Din nou, în primele zile ale lunii iulie, s-a dezintegrat și grupul parlamentar al formaţiunii "Măreţie". Motivul a fost schimbul de acuzații între ideologul partidului Ivelin Mihailov și președintele grupului, Nikolai Markov. Câteva zile mai târziu, figurile emblematice până de curând ale partidului - precum Markov, Viktoria Vasileva și Darin Gheorghiev au inițiat Comisia de investigare a lui Ivelin Mihailov și a piramidei financiare din spatele „Parcului Istoric”.
Confruntările interne din partide au dus la subminarea în realitate a opțiunilor pentru orice activitate legislativă, iar acest lucru a fost evident și din tergiversările privind elaborarea regulamentelor interne și formarea comisiilor permanente, ceea ce le-a luat deputaților mai bine de o lună.
(Articol de Iordanka Veselinova, Dnevnik; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)