Bulgaria interzice propaganda LGBT în şcoli

Bulgaria interzice propaganda LGBT în şcoli Comunitatea LGBTQ Sursa foto: Dreamstime.com

Parlamentul bulgar interzice propaganda LGBT în școli. Proiectul de lege a fost votat cu o majoritate covârșitoare de 159-22 în ciuda protestelor unor ONG-uri. Noua lege ar interzice „incitarea” la „orientarea sexuală netradițională” sau „identitatea de gen, alta decât cea biologică”.

Bulgaria decide: fără propagandă LGBT în școli

Parlamentul Bulgariei a adoptat miercuri, 7 august, modificări ale legii educației în sensul de a interzice propaganda LGBTQ+ în școli. ONG-urile pro- LGBT au criticat intens demersul și acuză Parlamentul de discriminare, transmite AFP.

Modificarea legii, propusă de partidul Vazrazhdane, a fost adoptată cu o mare majoritate: 159 de voturi pentru, 22 împotrivă și 12 abțineri. Legea interzice „propaganda, promovarea sau incitarea în orice mod, direct sau indirect, în sistemul de învățământ a ideilor și vederilor legate de orientarea sexuală netradițională și/sau identitatea de gen, alta decât cea biologică”.

Parlamentarii au votat, de asemenea, un text separat care definește „orientarea sexuală netradițională”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În opinia lor aceasta este „diferită de noțiunile general acceptate și stabilite în tradiția juridică bulgară de atracție emoțională, romantică, sexuală sau senzuală între persoane de sex opus”.

Proteste în Bulgaria

Un grup de manifestanți a ieșit pe străzile capitalei Sofia pentru a protesta față de adoptarea amendamentului și au scandat „Să vă fie rușine” și „Nu mai alungați oamenii din Bulgaria”, potrivit Le Monde.

Printre aceștia s-a numărat și Sanya Kovacheva, un arhitect în vârstă de 35 de ani. Ea îi acuză pe politicienii țării că „exploatează dezinformarea și navighează pe valul de ură împotriva comunității LGBTQ”.

Iar LevFem, un grup feminist de extremă stânga, care a organizat mitingul, a declarat că amendamentul va face imposibilă „combaterea hărțuirii în școală a tinerilor lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali”.

Comitetul Helsinki bulgar (BHC) le-a cerut parlamentarilor să nu adopte modificările, spunând că „încalcă drepturile fundamentale ale omului”, inclusiv cele consacrate în constituția țării, precum și în legile UE și convențiile internaționale.