Bulgaria, în alertă din cauza câinilor vagabonzi care omoară oameni

Bulgaria, în alertă din cauza câinilor vagabonzi care omoară oameni

Un bărbat în vârstă de 88 de ani a murit ieri, într-un spital din Sofia, capitala Bulgariei, după ce, în urmă cu câteva zile, a fost atacat şi sfâşiat de mai mulţi câini vagabonzi. Autorităţile bulgare sunt în alertă, întrucât este al doilea atac mortal din ultimele trei luni.

Cotidianul "24 Ceasa" relatează, în ediţia de astăzi, că bătrânul de 88 de ani, care suferea de probleme psihice, a fost atacat pe strada pe care locuia, dintr-un cartier de la periferia Sofiei. Vecinii au auzit strigătele sale de ajutor şi au chemat salvarea. Victima a fost transportată în stare foarte gravă la spital, însă, după câteva zile de îngrijiri medicale a decedat.

În urmă cu câteva săptămâni, la sfârşitul lunii martie, un om de ştiinţă a decedat după ce a fost muşcat de o haită formată din peste 15 câini comunitari. Incidentul a avut loc tot în capitala bulgară. Profesorul de economie Botio Tacikov, în vârstă de 87 de ani, fost angajat al Băncii Mondiale şi al ONU, se plimba prin cartierul Colegiului American, în care locuia. În timpul promenadei, Tacikov a fost atacat de o haită de câini, iar rănile i-au fost fatale.

Promisiunile autorităţilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Primarul general al Sofiei, Iordanka Fandîkova, a promis, ieri, că autorităţile îşi vor intensifica eforturile pentru castrarea câinilor şi că vor fi construite noi adăposturi pentru patrupede. Se estimează că aproximativ 4.000 de câini fără stăpâni vor fi închişi, în acest an, în adăposturi. În plus, primăriţa a mai adăugat că vor fi construite şi alte adăposturi, pentru a putea face faţă numărului mare de câini fără stăpân. Fandîkova s-a declarat în favoarea amenzii pentru persoanelor care hrănesc aceşti câinii vagabonzi, relatează Agerpres.

Primarul Sofiei a făcut apel şi la ONG-urile care militează pentru drepturile animalelor, pentru a contribui la găsirea unei soluţii la problema câinilor vagabonzi.

În ceea ce priveşte numărul de hingheri angajaţi de primăria Sofiei, s-a decis dublarea acestuia de la patru la opt. Chiar şi cu aceste măsuri, problema nu poate fi rezolvată imediat. Potrivit ultimelor datelor oficiale, în capitala bulgară sunt în jur de 10.000 de câini fără stăpân.