Bulgaria amenință cu contramăsuri în cazul în care Olanda și Austria se vor opune prin veto aderării sale la Schengen, a declarat luni, 5 februarie, premierul interimar Galab Donev, adăugând că "bunul simț ar putea prevala" în zilele rămase până la votul crucial.
Bulgaria, România și Croația sunt toate pregătite să adere la spațiul Schengen fără pașapoarte, potrivit ultimelor misiuni de experți ale Comisiei Europene, deși Olanda și Austria și-au exprimat dezacordul: Olandezii se opun ferm aderării Bulgariei, în timp ce Austria se opune atât aderării Bulgariei, cât și României.
Donev nu a precizat care ar putea fi măsurile de retorsiune ale Bulgariei, dar a declarat că „sperăm că nu va fi nevoie să facem acest lucru”. Informațiile neoficiale de la Sofia arată că, dacă Olanda nu-și retrage obiecția, Bulgaria ar trebui să blocheze mai întâi candidatura lui Hans Leijtens la șefia Frontex.
„Bulgaria nu a renunțat la Schengen. Mai avem trei zile la dispoziție", a declarat premierul Donev.
Ministrul justiției, Krum Zarkov, a declarat pentru EURACTIV Bulgaria că, de data aceasta, amenințarea bulgară este foarte reală și urmărește să provoace reacția țărilor UE. Ministrul de interne, Ivan Demerdzhiev, a comentat că mai există încă speranța că Austria își poate schimba poziția, deoarece reprezentanții săi au participat la ultima inspecție de experți la frontierele bulgare.
Olanda, pregătită să sprijine aderarea Croației și a României
„Principalele obiecții ale Olandei nu sunt legate de protecția frontierelor, ci de punerea în aplicare a mecanismului de cooperare și verificare, care a fost abandonat pentru Bulgaria în 2019. Olanda se așteaptă la un raport, pe care nu îl poate primi. O astfel de poziție lipsește de sens regulile pe care se bazează UE”, a declarat Demerdzhiev.
Olanda a anunțat că este pregătită să sprijine aderarea Croației și a României, dar nu și a Bulgariei. Austria respinge atât Bulgaria, cât și România.
Autoritățile bulgare susțin că pozițiile premierului olandez și ale cancelarului austriac sunt dictate de considerente politice interne și nu de deficiențe concrete în aplicarea normelor Schengen de către Bulgaria.
„Există o suspiciune de standarde duble, în special din partea Olandei”, a adăugat premierul Donev.
Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE urmează să voteze pe 8 decembrie două decizii separate privind Schengen. Miniștrii vor vota pentru admiterea Bulgariei și a României într-o decizie, iar pentru Croația într-o a doua decizie. Este necesară unanimitatea pentru a aproba decizia.
La sfârșitul săptămânii, președintele Rumen Radev a descris poziția Olandei drept „cinism”, iar pe cea a ministrului justiției, Krum Zarkov, drept „sugestii inadmisibile”. Procurorul șef al statului, Ivan Geshev, a solicitat o dovadă din partea Olandei că frontiera bulgară poate fi trecută „cu o bancnotă de 50 de euro".