Haos în Bulgaria. Partidele pro-Putin câștigă electorat

Haos în Bulgaria. Partidele pro-Putin câștigă electorat Bulgaria. Sursa foto: Dreamstime

Bulgaria va  organiza simultan alegerile legislative anticipate şi cele europene, la data de 9 iunie ac. Partidele politice din acest stat trebuie să facă numiri pentru formarea unui guvern interimar până marți, 9 aprilie, a precizat președintele Bulgariei, Rumen Radev.

Criză politică în Bulgaria. Alegeri antcipate, Guvern interimar

Rareș Bogdan

Sursa foto: Arhiva EVZ

Alegerile legislative din 9 iunie vor fi al şaselea scrutin în numai trei ani, o perioadă de instabilitate din cauza blocajelor şi a vetourilor din Parlament, după un deceniu în care liderul GERB, fostul premier Boris Borisov, a dominat politica de la Sofia, relatează agenția EFE. 

Astfel, președintele Radev a declarat că marţi, 9 aprilie, va emite trei decrete - unul pentru guvernul interimar, unul pentru alegerile europene şi altul pentru alegerile legislative anticipate naţionale. El şi-a exprimat speranţa că, în acest fel, participarea la vot va fi mai mare şi statul va putea economisi resurse, menționează sursa citată.

În fapt, criza politică din Bulgariaa fost cauzată de  ruperea coaliţiei dintre partidul conservator GERB şi formaţiunea liberală PP-BD, care au împărţit responsabilităţile guvernamentale în ultimele zece luni, printr-o rocadă  alternanţă la funcţii, a dus la alegeri pe fondul lipsei altor majorităţi parlamentare, relatează sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bulgaria: în topul corupției, Schengen aerian și maritim, reacție „nesigură” față de Rusia

Rumen Radov

Rumen Radov, presedintele Bulgaria. Sursă foto: captură video

Sub guvernul Denkov, Bulgaria a fost împărțită politic şi apropiată istoric de Rusia, ulterior s-a „apropiat ” de Europa, cu precădere în timpul războiului din Ucraina. A decis, astfel, să trimită Ucrainei rachete, vehicule blindate şi muniţie, depărtându-se de guvernele interimare precedente, menționează analiștii politici citați de presa internațională

Cu toate acestea, statul bulgar este văzut drept unul care încă mai are de implementat multe măsuri politice, fiscale, pentru a putea adera la spațiul Schengen cu drepturi depline și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), așa cum se întâmplă și în cazul României.

Instabilitatea duce la creşterea sprijinului pentru partidele populiste pro-ruse care critică UE, notează EFE.