Bulgaria a importat 15.560 de lucrători într-un singur an
- Iuliu Vlădescu
- 10 februarie 2025, 06:54

Angajatorii din Bulgaria au crescut semnificativ importul de forță de muncă din țări din afara UE, dar, în ciuda acestui fapt, numărul muncitorilor care ajung în țară este mult prea mic în comparație cu nevoile declarate a zeci de mii de oameni.
15.560 de străini au intrat în Bulgaria
Doar în 2024, 15.560 de străini au intrat în Bulgaria pentru angajare pe termen scurt - cu peste 35% mai mult decât în 2023. Cel mai mare număr de muncitori a intrat din Turcia, urmată de Kârgâzstan.
Pentru prima dată anul trecut, a fost mai vizibilă prezența nepalezilor, care se află pe locul trei ca angajare sezonieră. Asta arată statisticile Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă privind angajarea sezonieră și alte forme de muncă pentru persoane din țări terțe, furnizate ziarului „Sega”.
Aceste date nu îi includ pe străinii care au nevoie de permisul unic de ședere și muncă, care este pentru o ședere mai lungă și este eliberat de Ministerul de Interne.
De unde ajung cei mai mulți muncitori străini în Bulgaria
Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă coordonează munca lucrătorilor sezonieri până la 90 de zile. Angajarea sezonieră de până la 90 de zile este procedura cea mai simplă și, prin urmare, cea mai populară. În 2024, 10.403 străini au primit astfel permisiunea de a lucra, fiecare al patrulea venind din Kârgâzstan (2.709 persoane).
Pe locul doi se află Uzbekistanul, cu 2.151 de persoane care au venit în Bulgaria, iar pe locul trei se află nepalezii - 1.328 de persoane. Acești oameni vin în principal să lucreze în hoteluri și restaurante, precum și în agricultură.
Mai puțini oameni vin prin procedura de angajare pe termen scurt de până la 90 de zile, dar ea este preferată de muncitorii turci. În 2024, astfel au lucrat în Bulgaria 3.450 de persoane, dintre care 3.317 erau din Turcia. Cu toate acestea, muncitorii turci lucrează în principal în construcții, nu în industria hotelieră și a restaurantelor.
1.550 de străini au intrat cu permis de muncă - un al treilea tip de procedură care trece prin Agenția de Ocupare a Forței de Muncă. Aici predomină de asemenea muncitorii turci, iar sectoarele ce angajează cel mai des sunt construcțiile și IT.
De ce importă Bulgaria forță de muncă
Importurile de forță de muncă, după cum reiese și din creșterea interesului, s-au amplificat în ultimii doi ani, anul trecut marcând o creștere multiplă față de ceea ce era de obicei înainte de 2023. Dacă acum am reușit să importăm peste 15.000 de muncitori, în 2022 numărul lor a fost de 6.150 de persoane.

Drapelul Bulgariei. Sursa foto: Pixabay
Interesul muncitorilor pentru Bulgaria a crescut și el odată cu intrarea țării în Schengen și imediat au apărut probleme cu străinii dispăruți care au plecat spre locuri de muncă mai bine plătite în alte țări europene.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca întreprinderile să își poată satisface necesarul de forță de muncă, având în vedere importurile actuale. La sfârșitul anului, de exemplu - din octombrie până în decembrie, 1.537 de străini din țări terțe au primit aviz pentru muncă sezonieră, iar aceasta este cu mult sub ceea ce este necesar pentru stațiunile de iarnă.
Numai în ultimele trei luni ale anului, țările din care au venit cele mai multe înregistrări de lucrători noi sunt din nou Turcia, dar Uzbekistanul este înaintea Kârgâzstanului.
Permisul albastru de ședere
O tendință interesantă se observă legat de o altă oportunitate privind accesul persoanelor din țări terțe de a accesa piața bulgară a forței de muncă.
Programul de import de forță de muncă înalt specializată din țări terțe este utilizat în principal de cetățenii Rusiei pentru a accesa piața forței de muncă din Bulgaria.
Acest lucru reiese din rapoartele Ministerului Afacerilor Sociale cu privire la avizele pozitive emise pentru așa-zisul permis albastru pentru străini în ultimul an.
Subiectul este în atenția deputatului de la Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată, Martin Dimitrov, care și-a completat periodic informațiile despre acest tip de import de specialiști în Bulgaria cu interpelări parlamentare adresate miniștrilor afacerilor sociale în ultimele patru guverne.
Permisul albastru este un regim european comun pentru atragerea de specialiști în sectoare cu deficit de forță de muncă și cu studii superioare. În ultimii ani, în țara Bulgaria s-au făcut numeroase încercări de relaxare a cerințelor pentru a debloca procesul și a ajuta firmele cu muncitori.
Interesul rămâne însă slab, specialiştii sunt în principal din Rusia şi - puțin ciudat - unii dintre ei vin să lucreze în sectoare slab specializate, în ciuda profilului programului.
Puțini muncitori străini din Bulgaria sunt pe durată lungă
În 2024, 1.163 de străini au primit drept de ședere de lungă durată și de muncă cu permisul albastru în Bulgaria, procesul fiind încetinit în a doua jumătate a anului.
Străinii provin în principal din Rusia, Ucraina, Turcia, India, Cuba, Belarus, Egipt și Israel. Informații detaliate despre numărul de străini din țara respectivă sunt disponibile doar pentru prima jumătate a anului 2024.
Din 671 de persoane cu un răspuns pozitiv pentru permisul albastru de ședere în această perioada, 334 sunt din Rusia. Ucraina este pe locul doi, cu 65 de ucraineni atrași, 55 sunt cetățenii turci (ei probabil lucrează în companii turcești), iar 38 sunt din India.
După cum am mai scris, Bulgaria importă cubanezi ca forță de muncă înalt specializată (30 de persoane în prima jumătate a anului 2024), precum și egipteni (24 persoane), cetățeni din Belarus (19) și Ecuador (14).
Este interesant că, împreună cu tehnologia informației, unde cererea principală de specialiști este de înțeles, sectoarele care folosesc cel mai des regimul permisului albastru sunt comerțul, reparațiile auto și de motocicle, construcțiile și industria de prelucrare.
(Articol de Diliana Dimtrova, Sega; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)