Bulgaria. 17 candidați pentru Parchetul European

Bulgaria. 17 candidați pentru Parchetul European Bulgaria. 17 candidați pentru Parchetul European / sursa: arhivă EVZ

Bulgaria. 17 candidați pentru Parchetul European. Cota bulgară este de 15 procurori delegați.

Bulgaria, 17 candidați pentru Parchetul European. Joi a început audierea celor 17 candidați pentru cele șapte locuri de la biroul din Bulgaria al procurorului-general european Laura Kovesi.

Aceasta va continua și vineri, când este programată audierea altor cinci candidați. Primii 12 trebuie audiați joi, scrie SEGA.

Bulgaria va avea 15 oameni la Parchetul European

Cota bulgară este de 15 procurori delegați, dintre care doar opt lucrează în prezent. După ce Colegiul Procurorilor de la CSM aprobă candidații, nominalizările sunt trimise la Luxemburg, unde Colegiul Procurorilor Europeni are ultimul cuvânt. Teodora Gheorghieva a participat la aceasta din partea bulgară. Procurorii delegați lucrează din Bulgaria la procese.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre candidați se numără Nevena Zartova - procuror raional la Sofia. Ea s-a numărat printre magistrații apropiați ai foatului procuror-general bugar Ivan Gheșev, care a fost demis. Mandatul de 5 ani al lui Zartova ca procuror raional expiră la sfârșitul anului 2025. Ea a intrat în sistem în 2005, fără concurs, când legea permitea acest lucru.

Înainte de asta, ea a lucrat ca expert în parlament și în biroul de avocatură al tatălui ei, Iavor Zartov. Vinerea trecută, procurorul-general interimar al Bulgariei, Borislav Sarafov, a înaintat Consiliului o propunere ca Zartova să fie sancționată pentru omisiuni în activitatea sa.

Adjuncții lui Zartova, Ivan Stefanov și Todor Kuyumdzhiev, candidează și ei pentru a deveni procurori delegați. Audierea lui Zartova și Kuyumdzhiev va avea loc vineri.

Cine mai candidează pentru Parchetul European

Ceilalți candidați sunt Boiko Atanasov, anchetator din Sofia (el a candidat și anterior), Gheorghi Balkov de la Parchetul din Pleven, Monika Mihailova-Mitova, Valentin Anghelov, Svetoslav Milushev, Violeta Jeleva, Marin Malchev, Anna Kamenova și Plamen Petkov de la Procuratura Raională Sofia, Brigita Bajriakova și Alexander Mihailov de la Parchetul Raional din Plovdiv, Ivan Kuciev de la Parchetul Municipiului Sofia, procurorul-adjunct din Pernik, Miroslava Chifchieva-Gheorghieva. Și un judecător și-a depus candidatura.

Este vorba despre Svetomir Babakov de la Tribunalul Administrativ - regiunea Sofia. Aceasta este a cincea procedură în încercarea de a se ocupa posturile de procurori delegați.

În februarie anul acesta, Kovesi a ordonat un audit al procurorilor delegați bulgari pentru a determina motivul pentru care părăseau unul câte unul serviciul. Între timp, un al treilea procuror delegat european - Ivailo Iliev - a plecat de la 1 mai. A fost ales asistent al reprezentantului național al Bulgariei la Eurojust.

Unii procurori bulgari s-au retras

Înainte de Iliev, Elena Popova și-a abandonat postul la Parchetul European și a decis să revină în instanță înainte ca mandatul său de procuror european să expire, precum și Boiko Kalfin, care a preferat să devină procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalte Curte de Casație și Justiție.

Încă nu se știe ce a constatat auditul realizat de Parchetul European, cu toate că revizia a fost finalizată de ceva timp. La sfârșitul lunii iunie, cei de la biroul lui Kövesi a refuzat să dezvăluie detaliile constatărilor echipei de examinare, acestea urmând să fie prezentate colegiului Parchetului European.

Până în prezent, însă, nu este clar ce a constatat verificarea. „Sega” a solicitat auditul de la Luxemburg, dar nu există răspunsuri. Parchetul European a desfășurat mai multe acțiuni marcante în Bulgaria în ultimele luni. Dar până acum nu se poate lăuda cu succes în instanță.

Cum se desfășoară concursul

Ieri s-a aflat că se caută șapte procurori asistenți pentru administrația procurorilor delegați europeni la Sofia. Termenul limită de aplicare este 7 noiembrie. Candidații trebuie să fie juriști, cetățeni bulgari majori, fără boli mintale și fără condamnări.

După ce trec prin prima „sită” de eligibilitate, solicitanții vor trebui să se prezinte la un test și la un interviu. Posturile de asistenți judiciari și de procurori sunt adesea ocupate de persoane apropiate de conducerea sistemului judiciar. Cu ani în urmă, a existat mai mult de un scandal legat de o astfel de numire. Potrivit legii, asistenții sunt numiți în urma unui concurs de către șefii instanțelor și parchetelor.

Fostul procuror-general Ivan Gheșev, de exemplu, l-a luat ca asistent pe Stefcio Bankov, șeful „Securității Interne” din Ministerul Afacerilor Interne, demis de fostul ministru Boiko Rașkov. Bankov încă mai lucrează la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație, deși Sarafov a susținut că a condus o structură ilegală de supraveghere externă privată.

(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR)