Bulevardul 1 Decembrie 1918, uitat de Ziua Naţională
- Adam Popescu
- 1 decembrie 2010, 21:21
Departe de paradele militare şi de aglomeraţia de politiceni pe metrul pătrat "înghesuiţi" în jurul Arcului de Triumf, simbol al Unirii şi al independenţei României, bulevardul 1 Decembrie 1918 a fost aproape pustiu chiar de ziua tuturor românilor.
Ziua de 1 Decembrie nu pare să răzbată dincolo de Bulevardul Kiseleff, locul de desfăşurare al paradei militare. De exemplu, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, evenimentul este marcat doar prin intermediul câtorva drapele afişate la geam de câţiva români care locuiesc aici. Ar mai fi drapelul îngheţat din dreptul intersecţiei bulevardului cu strada Postăvarului, care stă tot timpul acolo, nu cu vreo ocazie deosebită.
În rest, de la un capăt la celălalt al arterei situate în cartierul Balta Albă, steguleţele ataşate tramvaielor sau autobuzelor mai amintesc că e o zi importantă. Oamenii îşi văd de activităţile zilnice: merg la piaţă, la serviciu, prin magazine, prin cârciumi.
Românul de la etajul şase
De câţiva ani încoace, lângă aceeaşi intersecţie, pe data de 1 decembrie un locatar dintr-un bloc ce mărgineşte bulevardul scoate pe geamul situat la etajul şase un drapel găurit, simbol al Revoluţiei Române din decembrie 1989. Prin dreptul acestuia, locuitorii din zonă şi trecătorii ocazionali trec aproape fără să bage de seamă. Frământaţi de grijile de zi cu zi, pe chipul oamenilor se citeşte resemnarea.
Doar schimburile de cuvinte din piaţa aflată în apropiere, sau un "La mulţi ani, române!" aruncat în glumă de clienţii unei cârciumi din zonă aminteşte că e sărbătoare. "Cumpăr ceva pentru Moş Niculaie. Pentru nepoţi", ne-a spus Elena Mitroi, o bucureştencă în vârstă de 62 de ani care se codea să cumpere un kilogram de portocale. "Ia-le, doamnă, că sunt bune", o îndemna vânzătoarea. Despre sărbătoarea de astăzi? "Ştiu maică că e Ziua Naţională, dar ce să sărbătoresc eu?", spunea femeia. Şi printre ceilalţi clienţi ai pieţei, prioritare erau sărbătorile de iarnă. Unii glumeau pe seama "Zilei Românilor", alţii spuneau că, de când sunt ei acolo, nu au văzut o paradă sau o manifestare pe bulevardul care poartă numele zilei Marii Uniri.
Patrioţii de după blocuri
Pe o vreme rece, presărată de ploaia măruntă ce îngheţa aproape instantaneu la contactul cu solul, cei care se încumetau să iasă din casă fie se grăbeau spre casă, fie mergeau în vizită, fie la un local. "Hai, Ioane, să te cinstesc de ziua noastră", se aude îndemnul unui bucureştean care a mai găsit un motiv în plus să meargă la cîrciumă.
Mai în glumă, mai în serios pentru unii e singura distracţie într-o zi îngheţată de început de decembrie. Spre capătul celălalt al bulevardului, la una dintre ferestre am mai zărit un drapel, pus la geam de un alt român. Un altul era postat la intrarea unui bloc.
Adunate, dacă le luăm în calcul şi pe cele de "după blocuri", de la ferestrele imobilelor situate pe arterele secundare bulevardului, steagurile le poţi număra pe degetele de la o mână. Doar unul dintre acestea aparţine primăriei. Celelalte sunt afişate din spirit civic de cei care mai cred încă că 1 Decembrie este cel mai important eveniment al românilor.