Bugetari sau sindromul „pasărea în colivie". Angajații unei primării plecau la masă, dar nu mai reveneau

Sursa foto: Arhiva EVZ

Există bugetari care au un trai de invidiat. Spre exemplu, angajati unei primării dintr-o comună gorjeană și-au făcut un program part time. Deși încasează salarii întregi.

Bugetari sau sindromul "pasărea în colivie"! La stat e de stat, spune o vorbă populară. Confirmată și de cazul unor bugetari dintr-o comună gorjeană, care se obișnuiseră să lucreze cu program redus, deși încasau salarii întregi.

Bugetari sau sindromul "pasărea în colivie"! Program de lucru redus

Angajații primăriei din comuna Bolboși (județul Gorj) sunt îmgrijorați că noul primar le-cerut să respecte programul de lucru de 8 ore. Asta în condițiile în care mulți dintre ei pleacă acasă după doar câteva ore.

Primarul Viorel Rotaru (PSD), care și-a început mandatul în toamna lui 2020, a recunoscut că știa problema încă din campania electorală. Mulți localnici s-au plâns de programul foarte lejer al funcționarilor instituției pe care o conduce.

Un angajat s-a plâns că se simte ca o pasăre în colivie să stea de la 8.00 la 16.00

"Veneau la ora 9.,00 la serviciu și la 11,00-12,00 mergeau acasă să mănânce, dar nu se mai întorceau. Problemele sunt cu salariații mai în vârstă. Un domn se plângea către ceilalți colegi că se simte ca o pasăre în colivie să stea la lucru de la 8.00 la 16.00. Iar un alt funcționar spunea că este ca în detenție", a declarat Rotaru pentru Adevarul.ro.

Primarul a mai povestit că a auzit de mai multe situații în care veneau cetățenii să își plătească impozitele sau solicitau eliberarea unei adeverințe și nu mai găseau pe nimeni. "Din cei 15 salariați erau doar 3-4 la lucru, care motivau că ei nu sunt cu ștampilă", spune Viorel Rotaru. În momentul de față, angajații trebuie să semneze condica de prezență, lucru care, după cum se poate bănui, îi nemulțumește.

Citește și Raluca Turcan, cel mai crunt anunț pentru bugetarii leneși. În sistemul public nu se muncește și sunt salarii-prea ridicate

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat de curând că sunt bugetari care adaugă la salariu sporuri chiar și de 85%. O nouă lege a salarizării ar urma să elimine unele sporuri inutile, precum sporul de solicitare neuropsihică sau sporul de confidenţialitate. Raluca Turcan a amintit și că există primării de comune care au salarii mai mari decât edilii dintr-un oraș.