Noile reguli bugetare pot să îngroape Uniunea Europeană. Decizii de neînțeles

Sursa foto: dreamstime.com

Agenția de rating Scope caracterizează regulile bugetare revizuite ale Uniunii Europene ca fiind insuficiente în raport cu nevoile de investiții în domeniul tranziției energetice și digitale, precum și în cel al apărării.

Agenția de rating Scope caracterizează regulile bugetare revizuite ale Uniunii Europene ca fiind insuficiente în raport cu nevoile de investiții în domeniul tranziției energetice și digitale, precum și în cel al apărării.

UE reduce investițiile publice

Analiştii avertizează că Pactul de Stabilitate revizuit va obliga ţările membre la o ajustare bugetară semnificativă şi va reduce investiţiile publice, într-un moment în care perspectivele economice sunt deja anemice.

„Regulile continuă să se concentreze pe poziția bugetară individuală a țărilor, progresul fiecărei țări fiind evaluat pe baza variaţiei cheltuielilor primare nete.

Ele rămân incomplete pentru un adevărat cadru bugetar european”, precizează agenţia de rating, subliniind că Europa ar trebui să ia în considerare crearea unui fond bugetar permanent pentru a furniza bunuri publice în întreaga Uniune.

„În ansamblu, ne așteptăm ca procesele de ajustare bugetară urmate de țările membre să continue să fie reconfigurate pe baza evaluărilor investitorilor și ale agențiilor de rating în ceea ce priveşte credibilitatea lor şi nu să depindă exclusiv de conformarea la regulile bugetare revizuite ale UE”, notează Scope. | Dreamstime.com

UE are perspective slabe de creștere economică

Conform analizei Scope, respectarea regulilor bugetare revizuite ar duce la o ajustare bugetară semnificativă într-un moment în care perspectivele de creștere pe termen mediu ale Europei sunt deja slabe, în jur de 1,4%.

Pe baza estimărilor Institutului Bruegel citate de Scope, respectarea regulilor ar duce la o ajustare bugetară medie anuală de aproximativ 0,8%-1,2% din PIB pe o perioadă de patru ani pentru țările foarte îndatorate precum Belgia (ajustare anuală medie de 1,19%), Italia (1,15%), Spania (0,88%) și Franța (0,86%).

Printre țările cel mai puțin îndatorate este necesară o ajustare mai mare pentru Slovacia (1,61%) și România (1,12%).

Provocările strategice ale Europei

Scope subliniază că regulile bugetare rămân foarte complicate și, deși există mai multă flexibilitate în procesul de ajustare bugetară urmat de o ţară, această flexibilitate suplimentară nu este de așteptat să conducă la o mai mare conformare la reguli.

„În ansamblu, ne așteptăm ca procesele de ajustare bugetară urmate de țările membre să continue să fie reconfigurate pe baza evaluărilor investitorilor și ale agențiilor de rating în ceea ce priveşte credibilitatea lor şi nu să depindă exclusiv de conformarea la regulile bugetare revizuite ale UE”, notează Scope.

Prin urmare, agenţia de rating vorbește despre o oportunitate ratată de a aborda în mod eficient nevoile de investiții și provocările strategice ale Europei şi anticipează în același timp că nu va exista o îmbunătăţire a credibilităţii și a conformării bugetare, ci mai degrabă o înrăutățire, din cauza rolului pur consultativ care revine consiliilor bugetare naționale independente, dar şi din cauza complexităţii regulilor.

 

Money Review Traducerea: Carolina Ciulu/RADOR RADIO ROMÂNIA/cciulu/czaharia