Budincă de griș, cu lapte și brânză de vaci. Rețeta poate fi adaptată și pentru diabetici

Sursa foto: Alina Simona Ionescu | Dreamstime.com

Budinca de griș cu lapte și brânză de vaci este un desert pe care bunicile noastre îl făceau. Rețeta este una simplă și nu necesită multe ingrediente. Rezultatul final este unul pe placul întregii familii, gustos și aromat.

Budinca de griș cu lapte și brânză de vaci amintește multora de gustul copilăriei. Bunicile noastre făceau acest desert cu ingrediente simple, însă gustul ei este cu totul special și aromat.

Rețeta de budincă de griș poate fi adaptată și pentru diabetici. În loc de zahăr puteți pune îndulcitor. Acesta poate fi adăugat în lapte. Pentru persoanele care suferă de diabet, în rețetă nu se mai pun fructele din dulceață.

Budincă de griș cu lapte și brânză de vaci

Ingrediente pentru aproximativ 10 porții:

  • 500 mililitri de lapte
  • 75 de grame de griș
  • 25 de grame de făină
  • 3 ouă medii/mici (de maximum 50 de grame/bucată, cu tot cu coajă) sau 2 ouă mari + 1 albuș
  • 125 de grame de brânză de vaci grasă, bine scursă de zer și dată prin sită
  • 50 de grame de unt
  • 30 de grame de fructe din dulceață (scurse de sirop) sau fructe confiate
  • 75 de grame de zahăr tos
  • opțional, coaja rasă de la o portocală sau o lămâie bio (doar partea intens colorată, de la suprafață)
  • 2 prafuri bune de sare
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • în plus, 10 gr de unt topit + ½ de lingură de făină, pentru uns și tapetat forma
  • 60 de grame de gem topit sau un sos dulce la alegere (de ciocolată, de caramel etc) pentru servire.

Mod de preparare

1. Într-o cratiță puneți laptele la fiert și adăugați un praf de sare. Când laptele dă în clocot, puneți grișul în ploaie și mestecați cu un tel pentru a nu se forma cocoloașe. Reduceți focul și lăsați să se gătească grișul cu laptele, mestecând constant, până capătă consistența unei mămăligi.

2. După ce a fiert grișul cu laptele, se mută într-un castron separat. Cu o spatulă flexibilă trageți toată compoziția din cratiță.

3. În griș se pun fructele din dulceață sau confiate. Înainte de a le adăuga, tăiați fructele bucăți mici, dacă este cazul. Se pune coaja de lămâie și portocală, apoi se amestecă.

4. În timp ce grișul se răcește, pregătiți forma în care o să coaceți budinca. Aceasta trebuie să aibă cel puțin 1,25 litri și un diametru de 18 cm. Puteți opta și pentru forme mai mici, cu diferite forme. Forma se unge cu unt topit, apoi se presoară făina pentru a tapeta forma. La urmă se scutură, pentru a îndepărta făina în exces.

5. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius și alegeți funcția fără ventilație, care să coacă atât de jos cât și de sus.

6. Cât grișul este călduț, adăugați zahărul vanilat și mestecați bine. Apoi se pune untul la temperatura camerei, tăiat cubulețe. Grișul trebuie să fie destul de călduț, astfel ca untul să se încorporeze cu ușurință, prin amestecare cu spatula.

7. Adăugați brânza de vaci în compoziție și amestecați până când se omogenizează toate ingredientele.

8. Separați ouăle și bateți albușurile spumă și adăugați treptat zahărul. Gălbenușurile le puneți peste compoziție și amestecați bine, apoi puneți o treime din albușuri. Omogenizați, iar restul de albușuri îl puneți la urmă, amestecând ușor cu o spatulă de jos în sus.

9. Compoziția se pune în formă și să dă la cuptor pentru aproximativ 30 - 40 de minute. Nu se deschide ușa cuptorului cât timp se coace budinca cu griș.

10. După ce este scoasă din cuptor, se lasă la răcit pentru aproximativ 20 de minute în formă, apoi se poate răsturna pe o farfurie. Se poate servi simplă sau cu sirop de la dulceață. În funcție de gust, se poate asorta cu ciocolată sau caramel, potrivit lauralaurențiu.ro.