Bugetarii care câștigă mai mult decât președintele țării ar putea fi impozitați progresiv. Ținând cont că Iohannis are un venit lunar de 14.865 lei, şi că bugetarii câștigă nejustificat salarii extrem de mari faţă de cele din privat, cu siguranță măsura ar putea avea efecte, dar nu spectaculoase, spun experții.
Bugetarii care au venituri mai mari decât ale președintelui țării vor fi impozitați progresiv, dar ne întrebăm câți români au peste 14.865 de lei lunar. Si dacă sunt astfel de salarii, cu siguranță vor fi regăsite la angajații de la stat.
Mai exact, bugetarii care realizează venituri din salarii și sporuri mai mari decât veniturile președintelui țării vor fi impozitați progresiv, a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi.
Mai precizăm că, potrivit ultimei declarații de avere a președintelui Klaus Iohannis, acesta are un salariu de 14.865 lei lunar.
Ce se întâmplă cu salariile din privat
„Nu vor fi taxe noi pentru salarii, ci doar pentru acele venituri ale bugetarilor care depășesc salariul președintelui României. Nu vorbim de salarii, vorbim de veniturile bugetarilor care depășesc, mai sunt și sporuri. Acolo era o discuție să fie impozitate progresiv în cazul bugetarilor”, a declarat Marius Budăi la Antena 3, precizând că pentru mediul privat ar fi impropriu să fie luată o astfel de măsură.
PSD, partid aflat la guvernare împreună cu PNL și UDMR, vehiculează în ultimul timp intenția înlocuirii cotei de impozitare actuale a veniturilor, de 10%, cu un sistem progresiv, posibil însoțit de un regim mai complex de deduceri.
Statul român rămâne cel mai atractiv angajator al ţării. Bugetarii, plătiți regește
Anul trecut a crescut numărul de salariați din instituțiile publice cu încă 13.000, desi guvernanții promiteau că nu se vor mai face angajări la stat şi aşa sufocat de indivizi care nu fac decât să aștepte să treacă timpul şi să încaseze salarii pe care nu le merită.
Peste 3.000 au fost angajaţi numai în luna decembrie, deşi presiunea pe buget este foarte mare, spun analiștii, mai ales că salariul mediu din administraţia publică este mai mare ca la privat, cu peste 1.000 de lei.
Salariile bune, programul fix și lipsa stresului din mediul privat i-au convins pe mulţi să lucreze la stat. Acum, peste 1.260.000 de romani sunt angajați în instituțiile şi autoritățile publice. În creștere cu 13.000, comparativ cu luna ianuarie a anului trecut. Iar slujbele continuă să apară.
Sorin Ioniță, expert în politici publice: „Trendul e îngrijorător. Pentru că nu cred că e mai mult de muncă în administrația publică, decât acum un an, sau doi, sau trei. Oamenii ăştia sunt plătiţi cu bani împrumutați şi noi ne împrumutăm în ritm accelerat. Dacă crești numărul de oameni, e foarte greu să dai îndărăt. La un moment dat trebuie să o mai iei în direcția cealaltă, adică să mai strângi șurubul”.
Marea păcăleală a înghețării angajărilor la stat
De la 1 iulie, Guvernul vine cu un plan de măsuri prin care să protejeze populația de inflația uriașă. Măsuri care deocamdată nu au ajuns în buzunarele celor dezavantajați. În schimb, bugetarii primesc un sfert din diferența de salariu.
Guvernul dă primele semne că ar strânge cureaua şi a decis să suspende angajările la stat de la 1 iulie. Dar nu pare chiara aşa: cu o mână taie, cu alte două dă. Şi până atunci se fac angajări masiv la stat. La CFR, de exemplu, societate cu datorii şi pierderi uriaşe, se caută zeci de directori. Mii de alte posturi îşi caută ocupanţii în companii şi ministere. Mai mult, bugetarii vor primi măriri de salariu, informează Observator.