Bucureştiul, tot mai scump

Bucureştiul, tot mai scump

Capitala României a urcat în acest an şapte poziţii, într-un topul celor mai scumpe oraşe din lume pentru expaţi, realizat de Mercer, pe fondul aprecierii monedei naţionale faţă de dolar, primul loc fiind ocupat în continuare de Moscova, pentru al treilea an consecutiv. Astfel, în 2007, studiul Mercer plasa Bucureştiul pe locul 78, acesta urcând şapte poziţii în 2008, până pe 71.

"Motivul din spatele evoluţiei Bucureştiului stă în parcursul pozitiv al monedei naţionale comparativ cu dolarul american, astfel că pentru un expat al unei companii americane devine mai scump să achiziţioneze coşul zilnic necesar", a declarat directorul executiv al companiei de bokeraj de asigurări Marsh România, Cristian Fugaciu.

"Dezvoltarea pieţei imobiliare şi creşterea preţurilor pe această piaţă, mai ales în Bucureşti, este un alt motiv pentru care costurile vieţii au înregistrat un salt", a adăugat acesta.

Tokyo ocupă al doilea loc în top, urcând două locuri faţă de anul trecut, în timp ce Londra a pierdut un loc, ajungând pe trei. Oslo a urcat şase locuri ajungând pe poziţia a patra, urmat de Seul care se află pe locul  cinci. La polul opus se află Asuncion din Paraguay, cu cele mai avantajoase preţuri pentru expaţi, pentru al şaselea an consecutiv, potrivit studiului.

La realizarea clasamentului, oraşul New York a fost luat ca reper pentru acest studiu, fiind notat cu 100 de puncte. Moscova, care are 142,4 puncte, este de aproape trei ori mai scump decât Asuncion, calificată cu un scor de 52,5.

Singurul oraş al Statelor Unite care a rămas în top 50 este New York, care a ajuns pe locul 22 după o cădere de 7 locuri. Acelaşi trend descendent a fost înregistrat şi de alte oraşe nord americane: Los Angeles a căzut de pe 42 pe 55, Miami a scăzut de pe 51 pe 75, iar Washington DC este acum pe 107, faţă de 85 acum un an.

Declinul metropolelor din Statele Unite se datorează, fireşte, evoluţiei monedei naţionale. În contrast, Toronto este cel mai scump oraş canadian prin urcarea a 28 de poziţii în topul alcătuit de Mercer.

Sunt câteva oraşe care, prin particularităţile locale, au reuşit să iasă în evidenţă în topul Mercer. Capitala Iranului a urcat 40 de poziţii datorită unor factori precum creşterea spectaculoasă a preţurilor pentru alimente, în special cele de import, şi preţurile locuinţelor, potrivit studiului.

Exemplul contrar Teheranului este Ho Chi Min a carei monedă naţională a avut un trend descendent foarte similar dolarului, doar că nu a resimţit acelaşi nivel al inflaţiei, preţurile rămânând la un nivel destul de scăzut. Capitala Vietnamului a pierdut 40 de poziţii faţă de clasamentul din 2007.

Studiul companiei de consultanţă în resurse umane Mercer acoperă 143 de oraşe de pe şase continente şi compară costurile a peste 200 de produse şi servicii în fiecare oraş analizat, printre care costuri imobiliare, de transport, hrană, îmbrăcăminte, electrocasnice şi divertisment.

 

Ne puteți urmări și pe Google News