Bucureștiul, implicat în jocurile ungurilor?! Poziție de forță în Europa, în vreme de război. Cine va plăti costurile atitudinii față de Rusia

Ungaria / Sursa foto: Butenkow | Dreamstime.com

Atitudinea Budapestei este de înțeles, a transmis președintele UDMR, Kelemen Hunor, după ce Ungaria a zădărnicit planurile Uniunii Europene privind sancțiunile împotriva Rusiei, iar Viktor Orban a descris interdicția totală a importului de petrol rusesc drept o „bombă nucleară” pentru economia sa.

Atitudinea ungurilor față de sancțiunile pe care Bruxelles-ul vrea să le impună împotriva Rusiei, printre care se numără și embargoul total asupra petrolului, este de înțeles, susține vicepremierul român Kelemen Hunor, explicând că Ungaria se numără printre statele cu dependență energetică mare față de Moscova.

Ungaria ține cu dinții de petrolul rusesc

După ce Ungaria a refuzat să semneze planul blocului comunitar european de a impune un embargo asupra petrolului rusesc, oficialii de la Bruxelles au luat în calcul oferirea unei compensații financiare lui Viktor Orban pentru a-l convinge să nu pună piedici în acest sens.

Fără sprijinul tuturor celor 27 de state, blocul comunitar nu poate avansa în intenția sa de a se sancționa Rusia energetic.

Viktor Orban a declarat că, deși guvernul său este dispus să negocieze cu privire la orice propunere a UE care este în interesul Ungariei, geografia țării și infrastructura energetică existentă fac imposibilă o oprire a petrolului rusesc. Ungaria, fiind complet fără ieșire la mare, este puternic dependentă de energia rusă, reprezentând 85% din gazele sale naturale și peste 60% din petrolul său.

Kelemen Hunor ia apărarea Budapestei

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis că atitudinea Ungariei este de înțeles, având în vedere dependența sa energetică de Rusia. Totodată, vicepremierul a precizat că europenii vor fi primii care vor avea de plătit costul sancțiunilor impuse lui Vladimir Putin din cauza războiului declanșat în Ucraina.

„Uniunea Europeană plătește în primul rând, nu altcineva și dacă tu vrei să impui niște sancțiuni și mai dure pe piața țițeiului trebuie să oferi ori o perioadă de acomodare, despre aceasta se discută și probabil că aici va fi soluția, ori trebuie să ai o soluție prin care înlocuiești din alte surse pierderile pentru aceste state.

România este într-o situație mult mai bună sau mult mai simplă, dar nu confortabilă și sigură şi, sigur, aici fiecare stat face evaluarea necesară. Până acum, toate măsurile care au ajuns pe masa Consiliului, fiindcă acolo să iau deciziile, au fost votate de toţi membrii Uniunii Europene, altfel nu se poate și aici, pe produsele din țiței și pe gaze naturale există o discuție, fiindcă începând din Germania, până în Ungaria, Slovacia, Cehia, Italia, dependența este mare”, a declarat vicepremierul UDMR, potrivit Rador.