București nu primește fonduri pentru termoficare: Motivul halucinant invocat de Guvern. „Nu a existat timp fizic pentru o analiză”

sursă: arhivă EvZ

Executivul României a alocat peste 310 milioane de lei către zeci de primării din țară pentru susținerea cheltuielilor la serviciile de termoficare pe perioada sezonului rece a anului 2021. Anunțul a fost făcut de ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, care a subliniat că „primarii din Gorj au găsit sprijin la Guvernul liberal”. Ce nu a precizat ministrul este că municipiul București nu se află pe lista hotărârii emise de Executiv, deoarece „nu a existat timpul fizic pentru o analiză care să permită o fundamentare corectă în raport cu celelalte solicitări”.

Guvernul a aprobat fondurile pentru termoficare

„Am alocat suma de 310 milioane de lei pentru mai multe municipii, cele care au făcut solicitări pentru unitățile de termoficare. Pe lista localităților se află și municipiul Motru, cu suma de 3.814 mii lei. De fiecare dată când au fost proiecte de finanțat ori când au fost făcute solicitări pentru fonduri, primarii din Gorj au găsit sprijin la Guvernul liberal”, a transmis ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, joi, 11 noiembrie.

Concret, Guvernul a alocat suma de 310.426.000 lei pentru asigurarea continuității serviciilor pentru căldură în 31 de municipii. „Asigurăm continuitatea furnizării de energie termică în localități. Am asigurat resursele financiare necesare pentru acoperirea facturilor datorate către furnizori de autoritățile locale”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării. Bucureștiul nu se află, însă, pe lista unităților administrativ teritoriale cărora le-au fost aprobate fonduri.

Bucureștiul nu primește bani: „Nu a existat timp fizic pentru o analiză”

Capitala ar avea nevoie de 1, 1 mld lei pentru cheltuielile prevăzute la căldură pe durata sezonului rece. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a transmis că „abia aseară a fost primită și solicitarea de alocare a sumei de 968 milioane lei din partea Municipiului București, pentru care nu a existat timpul fizic pentru o analiză care să permită o fundamentare corectă în raport cu celelalte solicitări”.

Solicitarea venită din partea Primăriei București va face obiectul unei analize ulterioare împreună cu Ministerul Finanțelor, a mai transmis ministrul Cseke Attila.

Ce sume au fost alocate marilor orașe

Potrivit informațiilor transmise în spațiul public, sumele de care ar fi nevoie pentru cheltuielile prevăzute la căldură pe durata sezonului rece din acest an în marile municipii din țară sunt:

  • Timișoara - 366 mld lei;
  • Iași - 316 mld lei;
  • Constanța - 227 mld lei;
  • Bacău - 105 mld lei;
  • Cluj-Napoca - 63 de mld lei.

Guvernul a alocat, potrivit hotărârii de guvern adoptate joi, următoarele sume de bani:

  • Timișoara - 53.819 lei;
  • Iași - 45.906 lei;
  • Constanța - 22.507 lei;
  • Bacău - 13.706 lei;
  • Cluj-Napoca - 9.117.

sursă: Ministerul Dezvoltării