Bucureşti, nopţi albe în fel şi chip

Bucureşti, nopţi albe în fel şi chip

Când nu sunteţi la cursuri, sute de baruri şi cluburi vă stau la dispoziţie în Capitală. Pe timp de zi, nu evitaţi teatrele şi ceainăriile, dar nici bibliotecile.

Primele săptămâni de studenţie în Capitală sunt dificile pentru cei care nu au experienţa oraşului mare. Pe lângă noutăţile din timpul zilei, din amfiteatru - cursuri, profesori, colegi - îţi dau bătăi de cap cele din afara facultăţii, care nu sunt deloc puţine. Nu sunt cursuri în programă câte locuri de culturalizare sau de distracţie oferă Bucureştiul.

Adevărat, cel puţin la început, îţi trebuie un ghid de utilizare a locurilor unde îţi poţi petrece timpul liber în oraş, care sunt uşor hao tic împrăştiate prin toate cartierele.

Dar odată bifate „ţintele” preferate, ar trebui să te descurci să ajungi la ele destul de uşor, fie cu maşina personală sau taxiul - (dacă te ţine buzunarul) ori cu tramvaiul, autobuzul sau metroul (variante mult mai ieftine, mai ales datorită reducerilor oferite).

Ne puteți urmări și pe Google News

Clubbing pentru toate gusturile

Bobocul de Capitală trebuie să ştie că distracţia studenţească nu se dă exclusiv în Campusul Regie.

Da, multe dintre cluburi, restaurante şi terase sunt strânse aici, printre blocurile care sunt ticsite cu studenţi, şi este foarte simplu să ajungi din pat în bar şi invers. Dar puncte „fierbinţi” pe timp de noapte sunt şi în centrul Capitalei (Lipscani, Unirii, Romană, Victoriei, Ştefan cel Mare), în zonele Gara de Nord, Dacia sau Moşilor, dar şi în parcuri, pe malul lacurilor (Herăstru, Tineretului).

Dacă eşti „rocky”, n-ar trebui să ratezi ieşirile în Hard Rock Cafe (Kiseleff 33), The Jack - Bar & Rock (Griviţei 55), Argentin (Blănari 11-13) sau Live Metal Club (Titulescu 171). „Roacării” clasici se întâlnesc, de ani mulţi, într-un subsol din zona Lipscani, unde votca ieftină merge cu muzici vechi, autentice.

Club A (născut dintr-o idee a studenţilor la Arhitectură) este ieftin, dar destul de înghesuit şi, dacă nu eşti fumător, s-ar putea să te descurci mai greu cu respiraţia. În Club A, dar şi în Utopia, sunt programate concerte live cu regularitate. Iar în Que Pasa (Batiştei), există posibilitatea ca muzica să o alegi chiar tu. Studenţii amatori de dans pe cuburi - sau chiar pe barul unde curg comenzile de cocktaiuluri, cu sau fără alcool - să-şi ia notiţe: unele dintre cele mai bune combinaţii „animatoare + cocktail + preţ OK” se găsesc în PAT Lounge, Twice, Princess, The Gate, Cool Cat, veteranele Maxx şi Dumars.

Amatorii de vibe-uri puternice se întâlnesc cu precădere în Cocoloco (fost Kadoo), iar cei care dau din cap pe ritmuri alternative - în Fabrica sau HALA.

Pentru studenţii care au fiţe există, evident, cluburi de fiţe, unde o sticlă de apa plată costă cât abonamentul la tramvai pe o lună. Bamboo, Bellagio, Fratelli Studios, Gaia, Gossip şi Kristal sunt în top.

Teatru şi ceai

Pentru cine nu se simte bine în grupul studenţilor care pierd nopţile prin cluburi, Capitala de pe malurile Dâmboviţei are şi variante de zi. Teatrele, de stat sau independente, au în ofertă atât piese clasice, cât şi montări dintre cele mai nonconformiste.

La Naţional, Bulandra, Comedie, Odeon, Mic şi Foarte Mic, puteţi vedea zilnic mari actori. Bilete costă 10 şi 15 lei, în medie, dar preţul poate ajunge şi până la 30-35 de lei în cazul premierelor. La Teatrul ACT, în subsolul Teatrului Green Hours, în Lăptăria lui Enache (sau, pe timp de vară, pe terasa La Motoare), în La Scena, regizori tineri atrag ca un magnet publicul studenţesc. Secretul: probleme din cotidian jucate de actori foarte tineri, pe înţelesul publicului cu o vârstă medie de 20 de ani, fără prea mari complicaţii de scenografie. Între două cursuri şi o plimbare la bibliotecă, studenţii de Capitală stau la vorbe în ceainării, cafenele sau pizzerii. Pe timp de vară, ceainăriile cu grădină „sauvage” (Serendipity, Green Tea, La Metoc) sunt cele mai căutate. Nu sunt ocolite nici cele deschise în case vechi, frumos renovate, precum Cărtureşti, Mystic Tree sau La Cotroceni.

Cât despre festivaluri, acestea sunt mai multe în Capitală decât în toată ţara la un loc. Pe lângă concertele-eveniment (Rolling Sto nes, Depeche Mode, Placebo, Madonna, The Havana Lounge etc.), aproape în fiecare lună apare câte un festival - de carte, de film, de muzică, de dans sau de teatru (în sală sau în stradă) - cu priză la public. Nu lipsesc târgurile tradiţionale (oragnizate de Muzeul Ţăranului sau al Satului), nici nopţile albe petrecute în galerii de artă sau muzee. Iar dacă vrei să fii la curent cu tot ce mişcă-n front cultural, stai cu ochii pe stâlpii din campus, pe avizierele din facultate şi pe site-urile de timp liber (sapteseri.ro, 24fun.ro, metropotam.ro, diseara.ro, studentie.ro).

PENTRU STUDIU

Biblioteci care vă stau la dispoziţie

Biblioteca e bună şi în afara sesiunii, aşa că e bine să ştii ce şi unde găseşti. Pe lângă rafturile cu cărţi de specialitate, pe care le găsiţi în fiecare facultate, aveţi la îndemână Biblioteca Centrală Universitară „Carol I„ (Boteanu nr. 1, lângă Ateneul Român) şi Biblioteca Academiei Române (Calea Victoriei nr. 125).

Deocamdată nu este loc de studiu la Biblioteca Naţională, unde lucrările de renovare au început în această primăvară (şi ar trebui să fie gata în 2011), nici la cele 34 de filialele ale Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, care sunt închise, cel puţin până în această iarnă, pentru informatizarea cataloagelor.

CRAIOVA

Bănia studenţilor

Viitorii studenţi din Craiova se pot aştepta, dacă-i interesează, la oferte culturale interesante. Capul de afiş este Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, unul dintre cele mai premiate din ţară, care montează piese valoroase în premieră.

Unul dintre succesele stagiunii trecute este Don Quijote, cu Tudor Gheorghe în rolul principal. Pasionaţii de cultură mai au la dispoziţie Teatrul Liric „Elena Teodorini” şi Filarmonica Oltenia, cu o sală recent renovată.

Muzee şi seri culturale la cafenea

Nonconformiştii pot încerca serile culturale din cafe-teatrul „Play”. Managerul Adela Minae, actriţă a Naţionalului craiovean, îşi invită adesea colegii pentru spectacole de teatru contemporan. Clienţii au parte, ocazional, şi de concerte rock sau folk.

La capitolul muzee, cele mai căutate exponate sunt operele lui Constantin Brâncuşi, aflate la Muzeul de Artă din Craiova. Expoziţii interesante se găsesc în permanenţă şi la Muzeul de Istorie ori Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei. Printre cele mai frumoase experienţe este însă vizitarea Casei Băniei, un muzeu adăpostit de cea mai bătrână construcţie civilă din Craiova. Aici sunt reproduse scene din gospodăria ţărănească românească medievală.

Biblioteca celor peste un milion de volume

Biblioteca Universităţii din Craiova are o colecţie de peste un milion de volume, împărţite între cele 14 filiale ale sale, corespondente facultăţilor de profil.

„Biblioteca prelucrează centralizat publicaţiile, practică schimbul intern şi internaţional de publicaţii. Începând cu anul 1974, dispune de dreptul de Depozit Legal. Oferim acces gratuit din campusul universitar la baze de date conţinând articole complete”, spun repre zentanţii instituţiei.

În sălile de lectură sunt, în total, 284 de locuri. Una dintre acestea, o sală multimedia, e dotată cu 32 de calculatoare cu acces la baza de date internă şi la bazele de date ale altor biblioteci din ţară. Aici funcţionează şi o sală germană de lectură - Deutscher Lesesaal, ce aparţine Institutului Goethe. (Gabriela Zanfir) BRAŞOV

Cultură în oraşul de la poalele Tâmpei

Oferta culturală a Braşovului este una redusă, pentru că transformarea de la jumătatea secolului trecut în oraş industrial a lăsat urme. Totuşi, pentru cei avizi de cultură există o serie de instituţii care îşi iau în serios această responsabilitate.

„Meta-muzeu” la Casa Mureşenilor Cel mai activ din punct de vedere cultural este Muzeul Casa Mureşenilor, situat în Piaţa Sfatului, care a avut, cel puţin anul trecut, peste 100 de activităţi culturale. În afară de expoziţiile de valorificare a patrimoniului şi cursurile de pedagogie muzeală, sau desfăşurat şi evenimente din zona „meta-muzeală”. „Asta înseamnă concerte de muzică de cameră, piese de teatru sau alte activităţi culturale care nu au neapărată legătură cu muzeul, doar că sunt găzduite de noi, în colaborare cu Opera Braşov şi cu Filarmonica «Gheorghe Dima»”, spune directorul „Mureşenilor”, Valer Rus.

Opera Braşov este altă instituţie destul de activă cultural, prezentând zeci de concerte pe an. Oferta cuprinde, de la „Rigoletto” la „Coana Chiriţa”. Spectacolele se ţin, de cele mai multe ori, cu casa închisă.

Gazda Festivalului Filmului European

Centrul Cultural Reduta, aflat în centrul istoric al oraşului, găzduieşte, săptămânal, câte o expoziţie sau eveniment cultural. Mai, de exemplu, a fost luna dedicată filmului, aici având loc Festivalul de Film Studeţesc Best şi Festivalul Filmului European. Centrul de promovare a culturii tradiţionale Braşov organizează, aproape săptămânal, câte un festival prin localităţile din judeţ. Majoritatea sunt zile ale comunelor, dar şi evenimente ce ţin de tradiţii vechi, specifice acestei zone. Evenimentele se combină, întotdeanua, cu serbări câmpeneşti. În zona privată, cea mai activă instuţie pe plan cultural este Librăria Okian, aflată tot în preajma Pieţei Sfatului.

Aceasta organizează, săptămânal, evenimente culturale. Este vorba despre diverse lansări de cărţi, întâlniri cu scriitori, ateliere de poezie, fotografie sau pictură, expoziţii, conferinţe şi chiar videotecă cu filme clasice vechi. (Ovidiu Eftimie)

ATENŢIE! Biletele la Operă se vând ca pâinea caldă Foto: Arhiva EvZ

"Casa Mureşenilor Zona metamuzeală înseamnă concerte de muzică de cameră, piese de teatru sau activităţi culturale care nu au neapărat legătură cu muzeul.", Valer Rus, directorul Muzeului