Bucuresti, capitala europeana cu cel mai mare risc seismic

Bucuresti, capitala europeana cu cel mai mare risc seismic

Directorul General al Institutului de Consultanta Imobilara Ltd, Artur Silvestri, vorbeste despre evolutia sectorului imobiliar din Romania.

Evenimentul Zilei: Cum vedeti viitorul dezvoltarii Bucurestiului, din punct de vedere imobiliar? Artur Silvestri: Bucurestiul trebuie extins sistematic. Ceea ce se intampla azi nu este normal. Nu putem construi in cartiere vechi, traditionale, sedii de birouri moderne. Eu traiesc in strainatate si am vazut ca pretutindeni in Europa orasul vechi este o marfa buna din punct de vedere turistic. La noi se intampla tocmai invers, incercam sa distrugem ceea ce este vechi in favoare unor constructii noi. In momentul in care se fac astfel de constructii, nimeni nu ia in considerare anumite elemente ce sunt esentiale. Un lucru pe care l-am observat in ultimii ani este ca, desi Bucurestiul este capitala europeana cu cel mai mare risc seismic, nu se face nimic in aceasta privinta. Acest lucru nu este normal.

EVZ: Ce directii are evolutia imobiliara in Bucuresti? AS: Exista doua directii pe care le urmeaza dezvoltarea Bucurestiului. Este vorba despre o directie naturala a orasului si de una functionala. Cea de-a doua se refera la cursul pe care vor sa-l dea dezvoltarii orasului cei care se ocupa de acest domeniu.

EVZ: Ce parere aveti despre afirmatiile facute de unii analisti imobiliari conform carora Bucurestiul se va extinde, in acest an, spre sud? AS: In primul rand, cine sunt acesti analisti? Ce studii au ei? In Romania nu exista o baza statistica la care sa te poti raporta. Astfel de afirmatii sunt, din punctul meu de vedere, eronate. Eu am scris doua volume ce v-ar putea raspunde la aceasta intrebare. Bucurestiul s-a extins si se va extinde in zona de nord. Cei aflati la putere nu inteleg acest lucru, dupa cum observ.

EVZ: S-a scris in presa ca un metru patrat de teren la cimitirul Bellu este mai scump decat un metru patrat in Cartierul Primaverii. Cum comentati acest lucru? AS: Nu am ce sa comentez. Este ca si cum am compara merele cu perele. In cazul Cartierului Primaverii vorbim despre vanzare si proprietate, iar in cazul cimitirului Bellu este vorba despre concesiune. Imobiliarul funerar este separat.

EVZ: Credeti ca anul acesta vor veni mai multi investitori straini in Romania? AS: Romania este o atractie care a aparut in urma cu un an sau doi. Avem concurenta Bulgariei. Aceasta a reusit in domeniul turistic si va reusi si in cel imobiliar pentru ca are strategie, ceea ce noi nu avem. Vor veni o serie de investitori, insa, vorbim despre un mare investitor in momentul in care se vehiculeaza o suma de peste un miliard si jumatate de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News