Centralele de apartament vor fi interzise. Explicațiile lui Nicușor Dan

Centralele de apartament vor fi interzise. Explicațiile lui Nicușor Dan Sursa foto: arhivă EVZ

Instalarea centralelor termice de apartament nu reprezintă o soluție pentru municipiul București, în ciuda problemelor cu care se confruntă sistemul de termoficare. Primăria generală estimează că reabilitarea și modernizarea sistemului de termoficare va dura în jur de 10 ani. Până atunci, dacă investițiile vor fi continuate, oamenii vor beneficia de servicii de încălzire și apă caldă la un nivel rezonabil în următorii 2 sau trei ani.

Sistemul centralizat de termoficare deservește, în acest moment, în jur de 550.000 de apartamente din municipiu București. Ori, în condițiile în care proprietarii acestor locuințe ar decide să-și monteze centrale de apartament proprii, Capitala se va confrunta cu o catastrofă de mediu.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a precizat că centralele de apartament vor fi interzise la un moment dat, astfel că montarea acestora nu reprezintă o soluție pentru cei care au de suferit din cauza termoficării.

„Noi deservim 550.000 de apartamente, aproximativ jumătate din blocurile din București. Ar fi o catastrofă pentru mediu ca aceste 550.000 de familii să treacă brusc pe centrale cu gaz, pentru că una e să ai sute de mii de centrale pe gaz care scot fumul la înălțimea la care trăim și alta e să ai patru mari CET-uri la marginea orașului, calculate astfel încât fumul să nu se ducă spre cetățeni. (…) Centrala termică de apartament va fi interzisă la un moment dat”, a declarat Nicușor Dan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicușor Dan a explicat că în prezent se lucrează la modernizarea sistemului centralizat și estimează că acesta va deveni funcțional la un nivel rezonabil în cel mult trei ani. Rețeaua va fi refăcută complet, însă, în zece ani, cu condiția ca investițiile să continue.

„Când o să fie asta o situație generală? Probabil că în 2-3 ani. Când o să avem toată rețeaua de care nu ne-am ocupat 30 de ani refăcută complet? Probabil că în 10 ani. Dar o funcționare rezonabilă pentru oameni în 2-3 ani”, a mai spus Nicușor Dan.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Primăria susține sistemul de termoficare

El a precizat că administația susține menținerea sistemului centralizat de termoficare. Din acest motiv se fac investiții în reabilitare și modernizare. Mai mult, a precizat Nicușor Dan, tot pentru a menține sistemul de termoficare în funcțiune, Primăria achită o subvenție pentru energia termică furnizată bucureștenilor.

„Din punctul de vedere al administrației, susținem menținerea sistemului centralizat și toate eforturile pe care le facem, inclusiv subvenția pe care o plătim, este complet justificată. Am făcut deja acea centrală provizorie la Titan, vrem să mai punem una în zona Pipera, 20 de centrale mai mici pe capetele de rețea și vrem să avem spre 20 de șantiere mari în această vară, până în octombrie”, a mai spus primarul general la Digi 24.