Bucureştenii se urcă pe pereţi

Bucureştenii se urcă pe pereţi

După şcoală sau birou, înainte de pat, copii şi adulţi se relaxează cu o şedinţă de escaladă. Căţărarea se face pe bani, în cel puţin trei locuri din Capitală.

Un munte mare se transformă într-unul mic, pitit într-o sală de sport. Bucăţi colorate de răşină le iau locul colţurilor de stâncă. Muşchii, lichenii şi cerul albastru sunt înlocuiţi cu muzică antrenantă şi cu un tavan alb. Dar jocul e acelaşi: omul, ca un păianjen, se străduieşte să ajungă cât mai sus. Face escaladă. De drag sau de nevoie.

În demisolul unei şcoli de lângă Ambasada SUA din Capitală se face escaladă trei zile pe săptămână. La „Vertical Spirit“ stau cocoţaţi pe pereţi, cu orele, şi prichindeii de 6 ani, şi adulţi de 40.

Acelaşi lucru se întâmplă, periodic, şi în alte două locuri din Bucureşti: „Ecran Club“ şi „Galactic Indoor Climbing Gym“. Distracţia costă, în medie, 100 de lei pe lună (în preţul şedinţelor fiind inclus şi cel al echipamentului în chiriat - espadrile, ham, dispozitiv pentru filare, sac magneziu).

„Eu mă simt foarte liber“

Marius e unul dintre amatorii de escaladă. A fost cursant la „Vertical Spirit“. Acum e practicant. Se caţără, pe panou şi pe stâncă, de trei ani. A căzut de nenumărate ori, îi e frică mereu, dar escaladează cu aceeaşi bucurie de fiecare dată.

„Mi-am dorit să ajung, de la văi alpine, tot mai sus şi tot mai vertical“, spune Marius. Prima oră a fost cu teorie. Şi a doua. După ce a învăţat cum treci în coardă, cum îţi pui hamul, ce-i cu panoul şi care-s prizele, a trecut la jocul de-a echilibrul. „După patru-cinci luni de antrenament în sală, am ajuns pe stâncă. N-aş putea surprinde, în cuvinte, nici a mia parte din ceea ce simţi când eşti sus. Eu mă simt foarte liber!“, zâmbeşte bucureşteanul de 28 de ani.

Trece pe la „Vertical Spirit“ de trei ori pe săptămână. E bine să faci escaladă, spune Marius, dacă vrei să dai jos burta, să faci mişcare, să socializezi. „Sigur, câştigi doi centimetri la bicepşi, pierzi trei la talie, dar dacă nu-ţi place, s-ar putea să nu ajungi pe stâncă“, conchide tânărul angajat la o firmă de imobiliare.

Fenomenul prinde aripi

În aceeaşi sală de sport a Şcolii nr. 19 - în care, cât vezi cu ochii, sunt numai pereţi de escaladă - vin săptămânal şi prichindei.

Anisia şi Andrei s-au împrietenit aici, unde urcă şi coboară „munţi imaginari“. „Vreau să fac alpinism, mi se pare supertare“, spune fetiţa în clasa întâi, pe care, „foarte sincer“, nu o dor deloc mâinile (cele mai solicitate în timpul escaladei). Andrei vine la sală pentru că e „interactiv“. A aflat de căţărare de pe internet, în timp ce „depirata“ jocuri.

„Se caţără toate categoriile de persoane, de la 4 la 60 de ani. În România există însă foarte puţine persoane în vârstă care să se caţăre, nu prea am avut o cultură în această direcţie. Dar fenomenul începe să prindă din ce în ce mai multă lume“, explică Daniel Burcea, tânărul care a înfiinţat „Vertical Spirit“.

„Un şah cu tine însuţi“

Daniel face escaladă de zece ani şi ar vrea să tot facă până la bătrâneţe. De ce ar vrea cineva să dea bani pentru a învăţa să se caţăre, cu tehnică, pe un perete şi, mai apoi, în natură? „Există un răspuns celebru: «Pentru că acest sport există». De ce urcăm pe munţi? Pentru că ei există. Escalada oferă o adevărată provocare. Omul trebuie să reuşească să parcurgă o linie pe stâncă. Este un câmp real de joc, ca un şah cu tine îns uţi“, spune Daniel.

La sala pe care a deschis-o, din pasiune, în 2005, împreună cu Andreea Copăescu, vin fete şi băieţi deopotrivă.

„Este un sport care prezintă aceleaşi atracţii pentru toată lumea. În escaladă nu contează cine învaţă mai repede, dacă altcineva e mai bun ca tine. Plăcerea de a te căţăra e a ta şi numai a ta“, adaugă antrenorul.

UNDE, CUM, CÂT Locuri de escaladat în Capitală

  • GALACTIC INDOOR CLIMBING GYM. Suprafaţă căţărabilă - 330 de metri pătraţi; pe această arie există 24 manşe de căţărat de 10 metri înălţime, care deservesc aproximativ 100 de trasee. PROGRAM. De luni până vineri, de la ora 17.00 la 22.30, şi sâmbăta, de la 15.00 la 19.00. PREŢ. Intrări nelimitate/ lună - 85 de lei, 12 intrări/două luni - 150 de lei, o intrare - 20 de lei. Pentru începători, e valabilă, în primele două luni, următoarea ofertă: 12 intrări/lună - 85 de lei + 75 de lei (închiriere tot echipamentul necesar). Se fac reduceri pentru elevi. ADRESA. Bd. Constructorilor, nr. 16 A, în incinta uzinei GRAND METAL. Mai multe detalii găsiţi pe http://galacticgym. climb.ro
  • ECRAN CLUB. Are o structură artificială de escaladă cu o suprafaţă de 190 metri pătraţi, o înălţime de 6 metri şi o lungime desfăşurată de 30 de metri. Panoul este destinat în principal practicării boulderingului şi este echipat cu peste 2.000 de prize. PROGRAM. De luni până vineri, de la ora 8.00 la 22.00, şi sâmbătă, de la 12.00 la 18.00. PREŢ. Este permis accesul ocazional la panoul de escaladă: preţul unei intrări, nelimitată ca durată, este de 15 lei. Se pot face însă şi abonamente: o lună - 70 de lei, două luni - 130 de lei, trei luni - 180 de lei. Un curs de iniţiere costă 150 de lei (cu o grupă) sau 200-250 de lei (cu antrenor individual). ADRESA. Şoseaua Grozăveşti, nr. 82, sector 6. Mai multe detalii găsiţi pe www.arpatic.ro
  • VERTICAL SPIRIT. Lungimea pe retelui de escaladă este de 10,5 metri, iar lăţimea de 15 metri. Suprafaţa totală de căţărare disponibilă este de 120 de metri pătraţi. PROGRAM: luni şi miercuri, de la ora 20.00 la 22.00 (adulţi); miercuri, de la 19.00 la 21.00, şi vineri, de la 18.00 la 20.00 (copii). PREŢ. Abonament lunar - 80 de lei, abonament două săptămâni - 50 de lei, o intrare - 17 lei, curs de iniţiere pentru adulţi - 115-210 lei, curs de iniţiere pentru copii - 115-175 de lei. Elevii şi studenţii beneficiază de reduceri. ADRESA: str. Tudor Arghezi, nr. 46, sector 2 (în incinta Şcolii Generale Nr. 19). Mai multe detalii găsiţi pe www.verticalspirit.ro.

DICŢIONAR

Trei puncte de sprijin

  • Escalada - urcarea, cu ajutorul mâinilor şi a picioarelor, pe un obiect abrupt, vertical. Modelează musculatura corpului, rezultatul fiind un corp cu aspect atletic, zvelt.
  • Regula celor trei puncte - persoana care escaladează trebuie să aibă în permanenţă trei puncte de sprijin, pentru trei dintre membrele sale. Stând cu picioarele pe două prize solide, ţinându-se cu o mână de a treia priză, îşi va întinde cealaltă mână după a patra priză.
  • Căţărarea în maniera „cap de coardă“ presupune trecerea corzii prin asigurările amplasate pe panou, pe măsură ce căţărătorul înaintează.
  • Bouldering - cea mai pură formă de căţărare. Fără a mai fi condiţionat de folosirea hamului şi a corzii, căţărătorul poate exer sa elemente tehnice de bază sau cele mai dificile mişcări la doar câţiva metri de sol. Se practică atât pe suprafeţe artificiale, cât şi pe bolovani mari, la baza stâncilor sau chiar pe clădiri.

Ne puteți urmări și pe Google News