Campioni la restanţe, cetăţenii Capitalei au şi cea mai mare sumă împrumutată.
Bucureştenii şi firmele din Capitală s-au dovedit şi în octombrie a fi cei mai mari restanţieri la creditele accesate de la bănci cu o datorie totală de 866 de milioane de lei atât pentru creditele în moneda naţională, cât şi pentru cele în valută, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). După Bucureşti, cele mai mari restanţe sunt înregistrate în judeţul Braşov, de 114,3 milioane de lei. Pe locul trei la datorii faţă de bănci este judeţul Bihor, unde populaţia şi firmele au datorii restante de 94,8 milioane de lei.
De menţionat că locuitorii şi societăţile din Capitală au avut înregistrată cea mai mare valoare a împrumuturilor accesate, acestea ridicându-se la 67,92 miliarde de lei. La polul opus al datoriilor se află judeţul Tulcea, cu peste 7,3 milioane lei atât pentru împrumuturile în lei, cât şi pentru cele în monedă străină. La 31 octombrie, datele BNR arătau că aceştia avea credite în valoare de peste 1,3 miliarde de lei. Pe penultimul loc este Covasna, cu restanţe de aproximativ 9,8 milioane de lei. La 31 octombrie, covăsnenii nu împrumutaseră decât 987 de milioane de lei. Din ce în ce mai datori
Totalul restanţelor la creditele în valută a crescut în octombrie cu peste 200 de milioane de lei (35,8%) faţă de septembrie, acestea ajungând la 815,2 milioane de lei, conform datelor furnizate de banca centrală. Aceeaşi tendin- ţă de majorare a datoriilor faţă de bănci s-a putut vedea şi la împrumuturile în lei. Aici restanţele se ridicau la 1,55 miliarde de lei, urmând ca în octombrie acestea să atingă o valoare de 1,67 miliarde de lei. Deşi se preconiza că românii se vor împrumuta mai puţin, în lei, la instituţiile bancare în octombrie, cifrele BNR arată că valoarea creditelor a înregistrat o uşoară creştere, de 0,59% până la 85,96 miliarde de lei.
Soldul împrumuturilor în valută a scăzut în octombrie cu 1,32% faţă de finele lunii septembrie, la 108,24 miliarde de lei. Per total, restanţele românilor la credite au ajuns la 2,49 miliarde de lei (680 de milioane de euro) la finalul lui octombrie, în creştere cu 141% comparativ cu octombrie 2007. Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, spunea în urmă cu două săptămâni că există şi restanţe mai vechi de trei luni, la creditele mai mari de 20.000 de lei pentru primele nouă luni. Cinteză crede că acest nivel este „îngrijorător“ şi că, dacă situaţia se agravează, BNR are mai multe pârghii prin care poate determina băncile să fie mai prudente cu clienţii.