Bucureştenii îşi apără parcurile

Bucureştenii îşi apără parcurile

Zeci de bucureşteni s-au adunat astăzi în fostul parc Moruzzi pentru a protesta împotriva distrugerii acestuia, în vederea construirii unui bloc de 10 etaje. Desfăşurată de la ora 17:00, acţiunea a atras din nou atenţia opiniei publice asupra situaţiei parcurilor din Capitală, unele dintre ele devenind subiect de scandal şi de schimburi controversate de terenuri. În opinia lui Victor Negrescu, organizator al evenimentului şi candidat din partea Partidului Social Democrat la alegerile parlamentare din această toamnă, majoritatea celor participanţi vor continua protestul.

Astfel, se pregăteşte un memoriu care va fi depus la Prefectura Capitalei. În cazul în care Primăria şi Prefectura Capitalei nu vor soluţiona acest caz, se va continua cu o pichetare a acestor instituţii şi cu un memoriu depus la Cotroceni.

Conform comunicatului de presă lansat de organizaţia PSD sector 3, parcul Moruzzi a fost retrocedat în martie 2005. Firma, care acum are actul de proprietate asupra acestui teren, a fost înfiinţată cu câteva luni înainte de procesul de retrocedare.

La scurt timp după ce parcul a intrat în proprietatea privată, S.C. Ecosystima Construct SRL a realizat tranzacţia imobiliară, în urma căreia a devenit proprietar. Timp de trei ani parcul Moruzzi a fost menţinut, iar în luna mai a acestui, cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale, a fost reamenajat.

"Astfel, primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, nu numai că a irosit banii publici prin amenajarea unui loc de joacă pentru doar două luni, dar a permis şi ridicarea unei clădiri de zece etaje, la câţiva metri de blocurile ce îl înconjoară, încălcând normele în vigoare", mai este precizat în comunicatul de presă.

Mai mult decât atât, există suspiciuni şi cu privire la firma S.C. Ecosystima Construct SRL, care va realiza construcţia blocului pe terenul parcului Moruzzi.

"Această firmă, care este şi actualul proprietar al terenului, a fost înfiinţată cu numai câteva luni înainte ca terenul să fie retrocedat. S.C. Ecosystima Construct SRL a primit avizul de construcţie de la primarul Negoiţă, cu amendamentul ca ridicarea blocului de 10 etaje să înceapă doar după alegerile locale din acest an", a mai declarat Victor Negrescu. Negrescu propune introducerea unei Legi Verzi, ce va obliga autorităţile locale să investească în permanenţă în amenajarea de noi spaţii verzi şi soluţionarea, pe cale legală, a litigiilor cu privire la terenurile retrocedate pe suprafeţele parcurilor.

În acest moment fostul parc Moruzzi este un şantier, ridicat la doar cinci metri de un alt imobil. Conform unui comunicat de presă emis de primăria sectorului 3 la finele lunii august, dosarul autorizaţiei de construire conţine toate avizele şi acordurile necesare.

"Terenul, situat pe str. Alexandru Moruzzi Voievod nr. 4A, cu o suprafaţă de 835 mp, a fost proprietatea unei persoane cu cetăţenie română, în urma unei dispoziţii de punere în posesie, emisă de primarul general pe 7 martie 2005, în baza Legii 10/2001. În luna septembrie 2005, terenul a fost vândut către S.C. Ecosystima Construct SRL, care a făcut toate demersurile legale pentru a obţine autorizaţiile necesare construirii unui imobil pe terenul respectiv", mai este precizat în respectivul comunicat al primăriei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News