Bucureştenii, în parcuri, Secret Service, cu ochii pe câini

Bucureştenii, în parcuri, Secret Service, cu ochii pe câini

Dacă un turist străin ar fi ales să viziteze pentru prima oară Bucureştiul exact în perioada summitului, ar fi putut cu uşurinţă să ia Capitala drept un oraş liniştit şi aerisit, populat de oameni relaxaţi, care-şi ocupă timpul cu plimbările în familie prin parcuri.

Ieri, zone în mod normal supraaglomerate, precum Universitate, Piaţa Victoriei sau Bulevardul Aviatorilor, păreau desprinse dintr-o poveste de vacanţă. Trei-patru maşini la semafor, în locul cozilor teribile ce se întindeau pe câţiva kilometri până la sfârşitul săptă mânii trecute, parcuri pline, oameni traversând şosele pustii pe culoarea roşie a semaforului.

Câte trei poliţişti în fiecare intersecţie, ambulanţe parcate, aşteptând un eventual apel, şi străzi curate de mai că-ţi venea să crezi că ai adormit în Bucureşti şi te-ai trezit într-o capitală europeană. Prima explicaţ ie pentru această schimbare radicală o dau chiar poliţiştii: după ce, timp de patru zile, au înjurat încontinuu din cauza blocajelor de circulaţie, bucureş- tenii s-au conformat şi au ajuns la concluzia că le este mai bine ca pietoni. Şofatul pe străzi aproape pustii În zona de nord a Capitalei - unde blocajele s-au ţinut lanţ de la instituirea culoarului unic - marile artere erau, ieri la prânz, aproape pustii. Spre exemplu, un drum care ar fi durat o oră, cu o zi în urmă, putea fi parcurs ieri, urmând rutele ocolitoare recomandate de poliţişti, în doar 15 minute. Alte veşti bune vin dinspre zona Cotroceni: restricţiile de circulaţie impuse în această zonă a oraşului au fost valabile doar până azi-noapte la ora 23.00.

Pe de altă parte, poliţiştii le-au recomandat locuitorilor Capitalei să evite, în continuare, DN 1 şi să folosească transportul în comun pentru a se deplasa prin oraş. Şi asta pentru că o singură bandă pe sens rezervată şoferilor de la ieşirea din Bucureşti până la Aeroportul „Henri Coandă“ este insuficientă pentru a prelua câteva mii de autovehicule. „Această bandă ar trebui folosită, în principal, numai de cei nevoiţi să ajungă, în această perioadă, la aeroport“, au declarat poliţiştii. Agenţii, cu ochii după maidanezi Dacă cu traficul rutier lucrurile au mers bine, nu la fel se poate spune şi despre o altă mare problemă a Bucureştiului: câinii vagabonzi. Potrivit publicaţiei „New York Times“, o parte dintre agenţii de securitate ai lui George W. Bush s-au organizat în echipe a căror misiune este cea de a-l apăra pe preşedintele american în faţa pericolului reprezentat de maidanezii din Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, echipe speciale de hingheri staţionau, ieri, pe traseul de la aeroport la Palatul Parlamentului, pentru a împiedica aceste animale să-i hărţuiască pe delegaţi. Tot ieri, Administraţia pentru Supravegherea Animalelor a intervenit pentru a îndepărta câinii vagabonzi din zona Teatrului Naţional, a Muzeului Satului şi de pe strada Tudor Arghezi, locuri aflate pe traseul Summitului NATO. Probleme cu telefonul „Victime colaterale“ ale summitului au fost reţelele de telefonie mobilă şi de internet. Deşi reprezentanţii Vodafone sau Orange au declarat că „nu au existat disfuncţionalităţi ale reţelei“, mai mulţi utilizatori s-au plâns de conexiunea defectuoasă, mai ales în intervalul de timp din jurul sosirii aeoronavei preşedintelui Bush. De asemenea, internetul furnizat de RCS/RDS, direct sau prin intermediul unor reţele de cartier, a picat frecvent în mai multe zone ale Capitalei. Probleme similare au fost semnalate şi de abonaţii UPC.