Comisia Europeană a propus un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include pentru prima dată un embargou progresiv asupra achizițiilor de petrol rusesc, deși are în vedere ca acesta să fie aplicat progresiv și cu excepții pentru Ungaria și Slovacia.
"Propunem o interdicție a petrolului rusesc. Va fi o interdicție totală a importurilor de petrol rusesc, pe mare și prin conducte, brut și rafinat", a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, într-un discurs în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, potrivit Cope.
Bruxelles-ul propune ca acest drept de veto să fie implementat "într-o manieră ordonată (...) pentru a asigura rute alternative de aprovizionare și pentru a minimiza impactul asupra piețelor globale", a adăugat Von der Leyen, care s-a referit la un veto asupra țițeiului în șase luni și un embargo pe produsele rafinate "până la sfârșitul anului".
În lipsa publicării de către Comisie a detaliilor propunerii de sancțiuni, care trebuie aprobată în unanimitate de cele douăzeci și șapte de state membre ale Uniunii Europene, surse europene au indicat că Ungaria și Slovacia, care sunt total dependente de petrolul rusesc și nu au ieşire la mare, ar putea avea la dispoziţie mai mult timp.
"În cel mai recent pachet de sancțiuni, am început cu cărbunele. Acum ne propunem să abordăm dependența noastră de petrolul rusesc. Desigur, nu va fi ușor. Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc", a adăugat von der Leyen.
Noile sancțiuni, pe lângă vetoul asupra petrolului rusesc, au în vedere și măsuri corective pentru persoanele și entitățile responsabile sau implicate în masacrele de la Bucea sau Mariupol, precum și expulzarea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, din sistemul de transfer internațional SWIFT.
Cele cinci runde corective anterioare împotriva Moscovei și Minsk au urmărit să interzică tranzacțiile cu Banca Centrală a Rusiei și să înghețe o parte din activele acesteia, să întrerupă traficul către nave și avioane rusești, să împiedice tranzacțiile băncilor sale sau să împiedice anumite exporturi, pe lângă pedepsirea a o mie de persoane apropiate de Kremlin, precum și de Vladimir Putin.
Ultimul dintre aceste pachete a inclus un embargo asupra cărbunelui rusesc începând din august, devenind prima pedeapsă pentru sectorul energetic și întrerupând intrarea în UE a unei hidrocarburi pentru care Rusia a primit 5,4 miliarde de euro în 2021, potrivit Eurostat.
În acel exercițiu, Rusia a obţinut, de asemenea, 17.300 de milioane de euro de la UE pentru vânzări de gaze și 74.000 de milioane pentru petrol.
Potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), Uniunea Europeană a cumpărat de peste 52.000 de milioane de euro produse energetice din Rusia de la invazia Ucrainei (petrol de 20.600 de milioane, gaze de 30.500 de milioane și cărbune de 860 de milioane de euro). (RADOR)