Până la mijlocul lui 1842, britanicii i-au mai bătut de câteva ori pe chinezi și au ocupat Shanghaiul. Războiul a luat sfârșit în august 1842, când China a semnat tratatul umilitor de la Nanking, care acorda Hong Kong-ul britanicilor. Noua colonie a  înflorit ca poartă comercială pentru sudul Chinei. În 1898, Marii Britanii i s-a acordat o stăpânire de 99 de ani asupra coloniei în cadrul celei de-a doua convenții de la Peking.

Abia în septembrie 1984, după ani de negocieri, britanicii și chinezii au semnat un acord formal prin care săa descis restituirea  teritoriului în 1997, în schimbul unei promisiuni chineze de a păstra sistemul liber din Hong Kong.

La miezul nopții, pe 1 iulie 1997, Hong Kong a fost predat pașnic în China într-o ceremonie la care au participat premierul britanic Tony Blair, Prințul Charles, preedintele chinez Jian Zemin și secretarul de stat american Madeleine Albright. Numai câteva mii de localnici au protestat cedării teritoriului, fără să poată umbri ceremoniile care s-au desfășurat într-o atmosferă pașnică, Bieții oameni nu știau încă ce e comunismul.

PAGINA ANTERIOARA