BRICS și ordinea mondială

BRICS și ordinea mondialăBRICS / Sursa foto: Arhiva EvZ

Țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) sunt descrise ca economii emergente. Summiturile BRICS au loc la peste zece ani. Ultimul summit a fost organizat recent și s-a decis să fie primite noi țări. Egipt, Iran, Argentina, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia se vor alătura oficial pe 1 ianuarie 2024.

BRICS și ordinea mondială. Discuțiile pe tema BRICS au apărut inițial pentru a promova economiile emergente din afara Occidentului. BRICS este produsul unei evaluări analitice, folosită pentru a promova ascensiunea Chinei și relația acesteia cu actorii non-occidentali. Cu alte cuvinte, în loc să descrie prima dată o cooperare în domeniu, alianța BRICS a primit mai întâi un nume, iar abia apoi a fost făcut efortul de a o aduce într-o realitate politică. Pare un fel de proiect de colaborare coercitivă.

La fel cum s-a întâmplat în toată lumea, și în țara noastră summitul BRICS s-a aflat în actualitate, dat fiind faptul că era de așteptat să fie primiți noi membri și să fie adoptate măsuri împotriva dominației dolarului. S-a votat primirea de noi membri dar în ceea ce privește lupta cu dolarul ar fi corect să spunem că nu si-a făcut nimic.

Iar asta îmi amintește ce am încercat să spun despre sistemul global de ani de zile. Ordinea mondială în care trăim este un sistem despre care toată lumea prezice de ani de zile că se va dizolva și se va prăbuși, dar indicatorii de bază sunt ignorați, scrie sabah.com.tr.

BRICS și ordinea mondială

Putem considera drept un proces de succes ca țările non-occidentale să se alieze într-o organizație internațională. Dar este un experiment, până la urmă. Nu există nimic care să genereze optimism în privința rezultatelor. Trecerea la instituționalizarea internațională pare importantă, dar instituționalizarea în sine nu determină funcționarea geopolitică și geoeconomică.

BRICS și ordinea mondială

Ssursa: brici.org

Mai realist este să credem că evoluțiile geopolitice și geoeconomice determină instituționalizarea. Invers este ca și cum ai pune căruța înaintea calului. Dacă statele încearcă să inventeze o instituție pentru propriile lor interese politice și economice, acea instituție poate funcționa. Totuși, atunci când se consideră că trebuie să creăm mai întâi instituția și apoi să stabilim parteneriate, este imposibil ca instituția respectivă să devină funcțională.

A te aștepta la rezultate uriașe este utopic

Uitați-vă ce se întâmplă cu dolarul. Multe țări ar putea considera că folosirea dolarului inclusiv în comerțul bilateral este în beneficiul SUA și în detrimentul lor. Chiar dacă toți sunt dispuși să rezolve această problemă, provocările sistemice ar putea să nu permită acest lucru. Pe scurt, relațiile comerciale ale participanților la această reuniune BRICS sunt modelate în contextul legăturilor lor cu SUA, mai degrabă decât pe baza relațiilor bilaterale. Din moment ce fiecare are legături cu SUA, trebuie să treacă prin SUA chiar și pentru a stabili relații între ei.

Principala particularitate a sistemului global unipolar este următoarea: Deoarece forța dominantă reprezintă singurul pol, toate legăturile trec prin ea. Vreți, nu vreți, trebuie să treceți prin SUA chiar și dacă vreți să stabiliți relații unul cu celălalt. Nu puteți ști care dintre partenerii dumneavoastră vă va lăsa brusc baltă și se va apropia de SUA. Din acest motiv îngrijorător, nu veți putea stabili relații de încredere.

Nu cred că este corect să atribuim semnificații particulare cazului BRICS doar din acest motiv simplu. Ar putea fi un început bun. Dar a te aștepta la rezultate uriașe este utopic. (Traducerea- Rador)