Brexit. UE, pregătită să joace în prelungiri cu Londra, în ianuarie

Brexit. UE, pregătită să joace în prelungiri cu Londra, în ianuarie Sursa: Arhiva EVZ

Accesul pescarilor europeni la apele britanice rămâne principalul obstacol în cadrul negocierilor.

Negociatorul european, Michel Barnier, a declarat că este gata să negocieze un acord post-Brexit până la sfârșitul anului, sau chiar dincolo de acest calendar, chiar dacă aceasta înseamnă să accepte șocul unui „no deal”.

La mai puțin de două săptămâni înainte de ruptura finală dintre Marea Britanie și UE, un acord post-Brexit rămâne suspendat de un compromis privind pescuitul, un subiect extrem de sensibil și care s-a dovedit, în final, obstacolul cel mai greu de trecut de ambele părți.

„Ușa noastră va rămâne deschisă până la sfârșitul anului și după aceea”, a declarat negociatorul european Michel Barnier către reprezentanții statelor membre, în timpul unei comunicări, la Bruxelles, cu privire la starea discuțiilor, potrivit unor surse europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Diplomatul francez se află sub presiunea calendarului întrucât, pentru a evita un „no deal”, un acord trebuie încheiat înainte de 31 decembrie, când Regatul Unit - care a părăsit oficial Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie - va abandona definitiv piața unică, scrie France 24.

Dacă un compromis este găsit până la Crăciun, acesta poate intra în aplicare provizorie la 1 ianuarie, înainte de a fi ratificat a posteriori de către Parlamentul European, a explicat Barnier în timpul unei întâlniri de marți seară cu europarlamentarii.

În caz contrar, Regatul Unit și UE vor trebui teoretic să accepte o perioadă de „fără acord”, chiar și pentru câteva zile, cu consecințele sale grele pentru economiile deja zguduite de pandemie de coronavirus.

Michel Barnier ar trebui apoi să predea mapa unui alt negociator pentru discuții în „alt cadru”.

Fără un acord la 1 ianuarie, schimburile dintre UE și Londra se vor desfășura în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), sinonime cu taxele vamale, cotele, precum și cu formalitățile administrative susceptibile de a conduce la blocaje imense de trafic și întârzieri de livrare.

Acest scenariu se dovedește deosebit de delicat pentru Regatul Unit, lovit în prezent de o variantă mai virulentă a coronavirusului, care l-a izolat de restul lumii.