Pe 15 ianuarie, deputații britanici au respins cu un scor zdrobitor acordul cu UE prezentat de premierul Theresa May.
A doua zi, aceasta a supra viețuit unei moțiuni de cenzură. Marți seara, deputații au dezbătut răspunsul guvernului la respingerea acordului. S-au depus mai multe amendamente.
Un amendament important a fost cel al conservatorului Graham Brady, aprobat cu 317 voturi la 301, care permite operarea de schimbări juridice în cadrul a ceea ce britanicii denumesc „backstop”. „Backstop” este o soluție tehnică pentru evitarea unei frontiere „fizice” între Irlanda de Nord (parte a Marii Britanii) și Irlanda (membră UE). Un alt amendament important a fost și el adoptat: 318 parlamentari au votat pentru ca ieșirea din UE să nu se poată face fără un acord cu Bruxellesul. Amendamentul, deși nu este obligatoriu pentru guvern, îi permite Theresei May să încerce o nouă negociere cu UE.
La nici zece minute de la încheierea votului din Camera Comunelor, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a anunțat că UE nu intenționează să schimbe ceva în acordul încheiat cu guvernul May.
Situația în acest moment este chiar mai încâlcită decât acum două săptămâni. Iată ce scenarii sunt posibile:
1 Un al doilea vot în Parlamentul britanic
Theresa May va reveni la Bruxelles pentru a încerca să schimbe prevederile din acord legate de „backstop”. Fie că UE își menține decizia de a nu renegocia, fie că până la urmă va accepta, May va fi nevoită să revină peste două săptămâni în Camera Comunelor pentru un al doilea „vot de împuternicire”, în care deputații trebuie să decidă fie asupra unui nou acord, fie asupra pașilor care trebuie făcuți dacă UE respinge renegocierea.
Există un principiu general potrivit căruia deputaților nu ar trebui să li se ceară să ia în examinare aceeași întrebare de două ori într-o singură sesiune.
Totuși, dacă UE refuză renegocierea și guvernul revine cu același acord în Parlament, există voci care susțin că președintele Camerei ar putea autoriza un al doilea vot dacă sunt indicii că voința deputaților s-a schimbat.
2. „No deal”
Dacă Parlamentul nu acceptă acordul (vechi sau nou) și nimic nu se întâmplă ulterior, efectul va fi un Brexit fără acord, ceea ce, potrivit legii în vigoare, înseamnă că Regatul Unit va părăsi UE în 29 martie 2019. Tratatul de la Lisabona al Uniunii impune și el acest lucru.
3. Renegociere totală
Citește mai departe ...
Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Alte articole din categoria: Internaţional
Alte articole din categorie

Nimeni nu se aștepta la asta. Germania este în colaps! Situație nemaiîntâlnită până acum

LASA UN COMENTARIU