Brexit negru. Londra scoate miliarde pentru reducerea șomajului

epa08415765 A handout photo made available by the UK Parliament of British Prime Minister Boris Johnson during a parliament session on the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic in the House of Commons Chamber in London, Britain, 11 May 2020. After weeks of measures to stem the spread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease, Boris Johnson set out a plan to reopen Britain on 17 May 2020. EPA/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat vineri un nou program pe şase luni prin care se oferă ajutor suplimentar companiilor şi angajaţilor.

Este vorba de sectoarele care și-au oprit  activitatea în urma restricţiilor impuse în încercarea de a stopa răspândirea pendemiei cu noul coronavirus, scrie Reuters.

Programul, care va costa probabil miliarde de lire sterline, prevede că Executivul va plăti până la două treimi din salariul fiecărui angajat, cu o limită de 2.000 de lire sterline (2.274 dolari) pe lună, dacă lucrează pentru companii care au fost forţate să se închidă temporar, a explicat Sunak.

Este o extindere a schemei de sprijinire a locurilor de muncă, care urma să se încheie luna aceasta, pentru companiile care au nevoite să-şi oprească activitatea şi pentru angajaţii lor.

În egală măsură, ministrul britanic de Finanţe a anunţat subvenţii generoase pentru firmele care şi-au oprit activitatea în urma restricţiilor, oferind până la 3.000 de lire sterline pe lună, care urmează să fie plătite la fiecare două săptămâni, faţă de schema standard, de 1.500 de lire sterline pe lună, plătite la fiecare trei săptămâni

„Sper că aceste programe oferă garanţii şi o plasă de siguranţă pentru cetăţeni şi companii, în perspectiva iernii, care ar putea fi dificilă”, a declarat Sunak.

Surse de la Ministerul britanic de Finanţe au apreciat că noile măsuri de sprijin vor costa lunar sute de milioane de lire sterline, scrie Agerpres.

În Marea Britanie, numărul celor care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei se apropie jumătate de million și aceasta în pofida faptului că guvernul britanic a cheltuit zeci de miliarde de lire sterline în timpul crizei sanitare pentru a le salva.

Doar în luna august, în plin sezon, au fost date afară 58.000 de persoane.

Lunile cu cele mai multe disponibilizări au fost, însă, iunie și iulie, în fiecare din aceste luni înregistrându-se 150.000 de concedieri.

Perioada cea mai afectată de pandemie a fost trimestrul doi, aprilie-mai-iunie, când Produsul Intern Brut a scăzut cu aproape 20%.

De partea sa, premierul britanic Boris Johnson a comentat că „era prea gras” în momentul în care s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2, precizând că de atunci a slăbit 11,79 kilograme.