Brexit: negocierile s-au reluat la Londra. Șansele de a se ajunge la un compromis scad

Brexit: negocierile s-au reluat la Londra. Șansele de a se ajunge la un compromis scad

LE FIGARO (Franța). Regatul Unit încearcă să stabilească o relație comercială avantajoasă cu blocul european la fârșitul perioadei de tranziție, fixată pe 31 decembrie.

Negocierile între Regatul Unit și Europa pentru a se ajunge la un acord comercial post-Brexit s-au reluat luni în capitala britanică, dar șansele de a se ajunge la un compromis scad, în vreme ce termenul fixat de Londra se apropie. Regatul Unit îl primește luni pe negociatorul european, Michel Barnier, după o primă serie de întâlniri săptămâna trecută la Bruxelles, căreia cele două părți i-au pus capăt cu o zi mai devreme din cauza unor “serioase divergențe”, a anunțat Michel Barnier. Omologul lui britanic, David Frost, a vorbit despre “diferențe semnificative”.

Ieșit din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie după 47 de ani de mariaj furtunos, Regatul Unit negociază acum cu Bruxellesul pentru a încerca să stabilească o relație comercială avantajoasă cu blocul european la sfârșitul perioadei de tranziție, fixată pe 31 decembrie. Negocierile nu au permis deocamdată progrese semnificative în vreme ce data limită se apropie cu pași mari și o dată cu ea riscul unui “no deal” devastator pentru economii deja slăbite de pandemia de nou coronavirus.

În opinia cancelarului german, Angela Merkel, blocul celor 27 de națiuni “ar trebui să se pregătească pentru eventualitatea ca un acord să nu fie încheiat”, a estimat ea preluând miercuri președinția europeană. Această perspectivă sperie companiile britanice, care doresc să fie informate cât mai repede despre posibilitatea sau nu a unui acord, pentru a declanșa prompt un costisitor plan de urgență în caz de “no deal”. Premierul britanic, Boris Johnson, dorește să fie lămurit din iulie despre posibilitatea ajungerii la acest acord, în vreme ce europenii vizează luna octombrie, apreciind că aceasta lasă suficient timp statelor membre și Regatului Unit să ratifice tratatul privind noua lor relație, care ar intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Cu câteva săptămâni înaintea termenului fixat de prim-ministrul conservator, divergențele dintre cele două părți rămân importante. Astfel, Londra refuză să accepte ca viitoarele diferende comerciale să cadă sub jurisdicția Curții europene de justiție. Regatul Unit dorește de asemenea ca o parte mult mai importantă a zonelor de pescuit pe care le împarte în prezent cu blocul celor 27 să-i revină. Celălalt punct de divergență în negocieri se referă la marja de autonomie a Regatului Unit față de normele europene în materie de ajutoare de stat în economie, mediu și drept al muncii.

Negocierile care au înceout luni la Londra vor încerca să accelereze lucrurile, după o săptămâna dificilă la Bruxelles și un prim pachet de negocieri care au avut loc în primăvară prin videoconferință, din cauza epidemiei de nou coronavirus. Dacă cele două părți nu reușesc totuși să ajungă la un acord, doar regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu taxele lor vamale ridicate, se vor aplica începând din ianuarie 2021 relațiilor comerciale între acești foști parteneri.

Ne puteți urmări și pe Google News