Brexit. Merkel: UE să se pregătească pentru un „no deal” cu Londra

Germania și-a început, miercuri, mult așteptata președinție a Uniunii Europene cu acest avertisment al Angelei Merkel. Lipsa unui acord cu Marea Britanie ar fragiliza mai mult o economie continentală deja lovită dur de pandemia Covid-19.

„Voi continua să pledez pentru o soluție bună, dar noi, în UE, trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea în care nu se va ajunge la un accord”, a spus Merkel în fața Camerei Deputaților din Germania, în prima zi a preluării președinției rotative de șase luni a blocului comunitar.

De partea sa, guvernul britanic a dat asigurări cu privire la dorința sa de a „continua să lucreze constructiv cu Uniunea Europeană”.

Marea Britanie și Uniunea Europeană au lansat,luni, negocieri intense asupra relației lor post-Brexit, pe durata a cinci săptămâni, cu voința comună de a avansa în cele din urmă pentru a evita un „dezacord” potențial dezastruos, la sfârșitul anului.

Marea Britanie, care a părăsit UE la 31 ianuarie, continuă să aplice regulile europene până la 31 decembrie.

Dacă până atunci nu s-a negociat niciun acord, singurele reguli ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu taxele vamale ridicate și controalele stricte, se aplică relațiilor comerciale dintre acești parteneri.

Brexitul va constitui unul dintre cele două dosare majore ale acestei președinții germane a UE, cu negocierea dificilă a unui plan de redresare a economiei europene în urma crizei de coronavirus, fără precedent de dură.

„Într-o situație excepțională, avem nevoie de soluții speciale pentru ca Europa să poată ieși întărită din această criză extraordinară”, a declarat Angela Merkel, miercuri.

La putere, fără întrerupere,  timp de 15 ani, un record de longevitate pentru un lider în Europa, cancelarul Germaniei o șansă unică de a intra definitiv în istoria europeană și de a șterge imaginea proastă lăsată de „ortodoxia bugetară”  în timpul crizei economice a Greciei din 2011.

Președinția germană a UE va începe cu un summit al liderilor europeni ,organizat pe 17 și 18 iulie, la Bruxelles, decisiv pentru viitorul Europei.

Cei 27 vor încerca să găsească un acord privind planul de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, împotriva coronavirusului, în premieră cu fonduri împrumutate în comun de UE: Angela Merkel a fost de acord să rupă un tabu politic în Germania pentru acest plan, scrie Boursorama.

Principalele divergenţe în cadrul unui accord UE-Londra post-Brexit privesc solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, aşa-numitul „'level playing field”', pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi dosarul pescuitului, scrie Agerpres.

Londra respinge solicitarea privind continuarea aplicării unor norme europene, invocând că altor parteneri comerciali UE nu le-a cerut acest lucru şi Regatul Unit nu mai doreşte să aplice regulile europene în condiţiile în care a ieşit din UE.

În privinţa pescuitului, reprezentanţii britanici din acest sector se împotrivesc cerinţei Bruxellesului ca un acord comercial să fie legat de accesul în apele britanice în aceleaşi condiţii ca şi până acum pentru pescarii europeni, mai ales cei francezi, belgieni şi olandezi.

Pe ansamblu, Bruxellesul doreşte un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb - aşa cum UE a încheiat cu Canada - şi la care să poată fi adăugate ulterior mici înţelegeri sectoriale.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat luna trecută că indiferent dacă va exista sau nu un acord Regatul Unit va părăsi piaţa unică europeană şi uniunea vamală europeană şi a cerut mediului de afaceri să se pregătească pentru aceasta. El a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE.