Evenimentul Zilei > International > BREXIT. Irlanda solicită UE măsuri EXCEPŢIONALE în cazul în care nu va exista un acord cu MAREA BRITANIE
BREXIT. Irlanda solicită UE măsuri EXCEPŢIONALE în cazul în care nu va exista un acord cu MAREA BRITANIE

BREXIT. Irlanda solicită UE măsuri EXCEPŢIONALE în cazul în care nu va exista un acord cu MAREA BRITANIE

Irlanda nu exclude posibilitatea de a-i solicita Uniunii Europene să relaxeze sau să chiar să renunţe la unele reguli ale pieţei unice în cazul unui Brexit fără acord pentru a evita instalarea unei frontiere dure pe insula Irlanda, a declarat miercuri ministrul de externe şi vicepremierul irlandez Simon Coveney, citat de Reuters.

Întrebat dacă Irlanda ar avea nevoie de derogări pentru a evita o frontieră dură, Coveney a spus: "Asta va fi o conversaţie care se va purta. Nu avem nimic care să se semene cu o concluzie la acea discuţie".

„Dacă un Brexit fără acord devine rezultatul cel mai probabil, bineînţeles că va trebui să avem discuţii foarte detaliate cu Comisia despre cum putem menţine integritatea pieţei unice”, a adăugat el.

Coveney a spus că "perioada foarte neplăcută" ar putea dura mult timp, din cauza dificultăţii în a realiza un acord comercial cu Marea Britanie după ce relaţiile vor fi semnificativ afectate în urma unui Brexit fără acord.

Uniunea Europeană a prezentat miercuri măsuri pe termen scurt pentru limitarea perturbărilor traficului aerian, serviciilor financiare şi comerţului dacă Marea Britanie părăseşte blocul comunitar fără acord, un eveniment despre care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că ar fi "o catastrofă absolută".

Irlanda a dezvăluit miercuri primul său set de planuri pentru cazul unui Brexit fără acord, care conţine inclusiv măsuri de urgenţă pentru evitarea unor crize alimentare şi de medicamente.

Vicepremierul Coveney a descris planurile drept "dezolante", dar a precizat că guvernul său încă nu plănuieşte să apere piaţa unică europeană de-a lungul celor 500 km de frontieră cu provincia britanică Irlanda de Nord.

În schimb, documentul de 130 de pagini conţine planuri detaliate pentru stimularea infrastructurii ţării în porturi şi aeroporturi, precum şi măsuri legislative pentru protejarea sistemului sanitar al ţării sau a pieţei sale comune de electricitate cu Irlanda de Nord, transmite Agerpres.