Efectul Brexit asupra României: frână pentru afaceri de miliarde de euro
- Petrisor Cana
- 6 martie 2019, 00:00
Autoritățile române au transmis un avertisment operatorilor economici care au relații comerciale cu Marea Britanie să își ia măsuri de protecție a propriilor afaceri deoarece, odată cu intrarea în vigoare a Brexitului, la 30 martie, facilitățile UE privind comerțul cu mărfuri nu se vor mai aplica și pe teritoriul britanic. De asemenea, în sistem de reciprocitate, vor fi operate modificări atât pentru cei peste 430.000 de români care lucrează, studiază sau locuiesc în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, cât și pentru cetățenii britanici aflați în România.
Direcţia Generală a Vămilor a transmis un mesaj operatorilor economici din România în care se precizează că operațiunile cu produse accizabile spre și dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu vor mai putea fi efectuate prin intermediul EMCS, sistemul computerizat de monitorizare a circulației produselor accizabile între statele membre ale Uniunii Europene. Oficialii români spun că Retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană poate avea impact asupra operaţiunilor transfrontaliere intracomunitare cu astfel de produse, iar expeditorii şi destinatarii autorizați trebuie să examineze noile lor obligaţii după data retragerii. În caz contrar, susține Direcția Generală a Vămilor, societățile românești riscă să le fie confiscată marfa.
Deoarece EMCS nu va mai fi aplicabil în comerțul cu Marea Britanie, mărfurile urmează a fi tratate, după data de 30 martie 2019, ca exporturi, respectiv puneri în libera circulație a mărfurilor, în conformitate cu prevederile Regulamentului UE nr. 952/2013 care stabilește Codul vamal al Uniunii.
Autorizațiile britanice își pierd valabilitatea
Drept urmare, operatorii economici afectaţi sunt sfătuiţi să-şi organizeze activitatea astfel încât operațiunile cu produse accizabile – alcool, tutun, combustibil (precum benzină, motorină, păcură), gaz natural, cărbune etc. - iniţiate în perioada următoare să fie închise în sistemul informatic înainte de data de 30 martie 2019. După această dată, autorizaţiile emise în Regatul Unit nu vor mai fi valabile în UE și orice document electronic, document simplificat sau în procedură alternativă aprobat de autoritatea competentă din Regatul Unit nu mai este valabil.
Alte măsuri: nu se mai pot face schimburi de mesaje electronice între statele membre şi Regatul Unit prin platformele de comunicaţii gestionate de UE, cum ar fi EMCS; nu poate fi iniţiată o nouă mişcare intracomunitară de produse accizabile către sau dinspre Regatul Unit după data retragerii; toate mişcările în curs de desfăşurare cu produselor accizabile vor fi considerate deplasări din sau către o țară terţă, cu toate consecinţele aplicabile (de exemplu, statutul mărfurilor din afara UE, procedurile vamale aplicabile, confiscarea mărfurilor în caz de nerespectare).
Comerț de 4,25 de miliarde de euro
În context, pe site-ul Ambasadei României în Regatul Unit se arată că, în anul 2017, s-a înregistrat un record în istoria relațiilor bilaterale, schimburile comerciale ajungând la 4,25 miliarde euro, din care exporturi 2,56 miliarde euro iar importuri 1,69 miliarde euro. Marea Britanie reprezintă pentru România al 6-lea partener între statele membre UE, în ceea ce privește comerțul total de bunuri.
Drepturi și obligații reciproce pentru români și britanici
Pentru cetățenii români aflați în Marea Britanie și cei britanici aflați în România, autoritățile celor două state au căzut de acord asupra unor reguli aplicabile, cu respectarea principiului reciprocității, în situația în care Regatul Unit va ieși din UE fără finalizarea unui accord. Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan (foto), a punctat asupra principalelor puncte din acest acord, pentru cetățenii din cele două state: acordarea de permise de ședere, cu obligația ca cetățenii să facă dovada faptului că dețin legal spațiul de locuit și mijloace de întreținere; dreptul de ședere temporară se va asigura pentru o perioadă maximă de 5 ani, astfel încât să le fie oferită posibilitatea continuării șederii; introducerea unei perioade tranzitorii, până la sfârșitul anului 2019, timp în care dreptul de ședere obținut este recunoscut de drept, fără a fi necesare alte demersuri administrative; termenul limită al perioadei de tranziție poate fi prelungit în cazul în care acest lucru este necesar, din motive care țin de posibila nefinalizare a procesului de negocieri între cele două guverne; la împlinirea perioadei de 5 ani de reședință continuă, cetățenii vor avea dreptul să solicite un permis de ședere pe termen lung; permisele de conducere emise de autoritățile britanice vor fi recunoscute atât în trafic, cât și pentru preschimbare.