Brexit. Care sunt consecințele pentru lupta antitero

Ieșirea Marii Britanii din UE ridică întrebări cu privire la colaborarea serviciilor de informații

În condițiile în care amenințarea teroristă rămâne la un nivel ridicat, serviciile de informații britanice vor trebui să continuie colaborarea cu cele din alte țări europene.

Însă chestiunea accesului Marii Britanii la bazele de date polițienești europene va trebui să fie trașată în perioada următoare.

În timp ce Brexit-ul devine efectiv, vineri, se poate pune o întrebare cu iz cinematografic: Hubert Bonisseur de La Bath, alias OSS 117, și James Bond, celebrul agent 007, vor mai lucra, de mâine, împreună?

Mai practic: care va fi colaborarea serviciilor de informații între Franța și Marea Britanie (țări greu încercate de terorism) , în special cea legată de schimbul de informații sensibile?

O sursă din domeniul securității a afirmat, pentru 20 Minutes, că, dacă unele detalii rămân să fie puse la punct, „totul a fost făcut și va continua să fie făcut pentru ca Brexit să nu aibă nici un impact asupra dispozitivul de securitate benefic pentru ambele țări”.

„Nu avem cum să nu mai colaborăm pentru că amenințarea teroristă este foarte importantă”, a precizat sursa citată.

În ultimii ani, atacuri teroriste au lovit Parisul, Londra, Nisa sau Manchester. Potrivit Mediapart, comandoul care a acționat la 13 noiembrie la Paris și la Bruxelles a plănuit să atace și în Marea Britanie, înainte de a abandona această idee.

„Brexit nu va avea efecte negative asupra cooperării între serviciile de informații din Europa”, a asigurat Gilles de Kerchove, coordonator al UE pentru lupta antiterorism.

Oficialul european a afirmat că „nu va exista un impact asupra schimburilor de informații” odată cu ieșirea Marii Britanii din tratatul Uniunii Europene.

Colaborarea între serviciile de informații, a subliniat Gilles de Kerchove, are deja loc „în afara cadrului instituțional al UE”, unde țări non-UE, cum ar fi Norvegia și Elveția, participă și ele.

O sursă din cadrul serviciilor de informații franceze a explicat că „lucram deja cu britanicii în condițiile în care ei nu se aflau în Schengen”. „Relațiile dintre serviciile de informații sunt în special bilaterale, ele nu depind de Uniunea Europeană”, a completat o altă sursă.

Singura chestiune care se pune acum este cea legată de accesul Sistemului de informații Schengen, mega-fișierul polițienesc european.

Fără a implementa acordul Schengen pe teritoriul Marii Britanii, Londa a obținut, în calitate de membru UE, un acces la informațiile acestei uriașe baze de date.

Or, așa cum a subliniat în aprilie 2018 negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, Marea Britanie își va pierde accesul al bazele de date polițienești europene, după ce va părăsi Uniunea Europeană.

Totuși SIS (Secret Intelligence Service), cunoscut mai bine sub denumirea de MI6 (Military Intelligence, section 6), adică serviciul britanic de informații externe, s-a dovedit în ultimii ani un instrument prețios în urmărirea jihadiștilor care au intrat în Europa din Siria sau din Irak.

Va continua să aibă Londra acces la baza de informații Schengen?

„Este imposibil pentru un stat non-membru să aibă gradul de confidențialitate al unui stat membru” în această chestiune, observă Gilles de Kerchove.

Prin urmare, problema va trebui rezolvată în timpul discuțiilor dintre Londra și Bruxelles cu privire la relația lor viitoare, care ar trebui să înceapă la sfârșitul lunii februarie.

Ministerul francez de Interne nu exclude „crearea” de instrumente speficice de cooperare cu Marea Britanie, cum a subliniat ministrul francez de resort, Christophe Castaner, în cadrul unei întrevederi cu omologul britanic Priti Patel, anul trecut.

Obiectivul este de a „asigura un nivel de securitate neschimbat pe teritoriile ambelor țări”.