Donald Trump a afirmat că Procurorul General, William Barr, are dovezi mai mult decât suficiente pentru a pune sub acuzare membri ai administrației Obama pentru spionarea echipei electorale a lui Trump, inclusiv pe Obama și Biden înșiși.
Cu ocazia unui lung și amplu interviu acordat joi Mariei Bartiromo la Fox News, președintele Trump a aruncat o adevărată bombă: ministerul Justiției are „dovezi din abundență” pentru a declanșa urmărirea penală a unor oficiali ai administrației Obama.
„Acești oameni ar trebui puși sub acuzare, aceasta a fost cea mai mare crimă politică din istoria țării noastre, și asta îi include pe Obama și pe Biden”, a spus Trump.
„Aceștia sunt oameni care mi-au spionat echipa de campanie electorală – și avem toate dovezile – și acum sunt anunțat că «avem mult mai multe», iar eu am spus: «Bill (William Barr, Procurorul General – n.r.), avem destule, nu mai avem nevoie de altele noi»”, a continuat președintele.
„Avem atât de multe, Maria, uită-te doar la raportul despre Comey (fostul director FBI – n.r.), 78 de pagini criminale, realizat de Horowitz (inspector general în Departamentul de Justiție – n.r.)”, a adăugat Trump.
Nu este foarte clar dacă președintele se referea la documente și dovezi deja publice sau la informații încă nepublicate, făcând parte din investigația procurorului John Durham.
Durham a fost însărcinat de Barr la începutul acestui an să investigheze originile anchetei „Trump – Rusia”.
Marți, Trump a autorizat declasificarea tuturor documentelor guvernamentale legate de investigația „Trump – Rusia” și de scandalul e-mail-urilor în care a fost implicată candidata prezidențială Democrată, Hillary Clinton.
Într-un mesaj pe Twitter, Trump a anunțat:
„Am dat autorizarea totală pentru declasificarea integrală a tuturor documentelor legate de cea mai mare CRIMĂ politică din istoria Americii, farsa Rusia. La fel, și de scandalul e-mail-urilor lui Hillary Clinton. Fără nici o cenzură!”
Acest anunț a urmat declasificării de către John Ratcliffe, directorul National Intelligence, comunitatea de informații a Statelor Unite, a unei note a CIA adresate lui James Comey, fostul director FBI, și lui Peter Strzok, fostul adjunct al directorului FBI pentru Contrainformații.
Nota CIA îi informa pe cei doi oficiali despre faptul că Hillary Clinton, candidată Democrată la președinția SUA, a aprobat un plan privind compromiterea oponentului său Republican, Donald Trump, sugerând că acesta are legături cu hackerii ruși, amestecați în tulburarea alegerilor americane.
Scopul planului era „distragerea atenției opiniei publice de la scandalului serverului privat de mail” în care era implicată Clinton.
Ratcliffe a dat publicității note scrise de fostul director CIA, John Brennan, care demonstrează că acesta era la curent cu aceste informații:
„Citați prezumata aprobare de către Hillary Clinton, pe 28 iulie (2016), a propunerii unuia dintre consilierii săi de politică externă de a-l defăima pe Donald Trump iscând un scandal pretinzând amestecul unui serviciu secret rus.”
Dat fiind că alegerile prezidențiale au loc peste numai 25 de zile, este improbabil ca într-un interval atât de scurt să aibă loc puneri sub acuzare răsunătoare.
Însă, dacă ar fi formulate public acuzații împotriva unor foști înalți oficiali ai administrației Obama, acest eveniment ar provoca un cutremur nemaivăzut în Statele Unite.
Proporțional cu „cea mai mare crimă politică din istoria țării”.