Oficialii din apărare au anunțat că Ucraina a eliberat întreaga regiune a Kievului de sub dominația armatei ruse. Între timp negocierile pentru pace dintre Rusia și Ucraina vor continua. Rușii vor ca aceastea să aibă loc în Belarus, Ucraina vrea ca țara gazdă să fie Turcia.
Militarii ucraineni au recăpătat controlul asupra întregii regiuni a Kievului după retragerea forţelor ruse din principalele oraşe situate în apropiere de capitală. Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct al apărării, Ganna Maliar.
„Localităţile Irpin, Bucea, Gostomel şi întreaga regiune a Kievului au fost eliberate din mâinile cotropitorului", a declarat Maliar pe contul ei de Facebook.
Toate aceste oraşe au fost distruse de armata rusă. Sute de civili au fost uciși doar la Bucea. Drumurile au fost distruse, iar zeci de clădiri au devenit ruine în urma bombardamentelor.
Negocierile pentru pace vor continua
Între timp negocierile dintre Rusia și Ucraina vor continua. Mai multe runde de discuții au avut loc în ultimele două săptămâni, dar nu s-a ajuns la un rezultat concret.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că discuțiile dintre cele două delegații nu au fost ușoare, dar că acestea trebuie să continue, relatează Reuters.
Într-un interviu acordat postului de televiziune belarus, Peskov a mai spus că Rusia ar dori să continue discuţiile cu Ucraina în ţara vecină Belarus, dar că Kievul nu este de acord cu ideea.
Negociatorul ucrainean David Arahamia care a spus că locul unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski va fi cel mai probabil Turcia, la Istanbul sau Ankara.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a sunat vineri pe Putin şi pe Zelenski pentru a conveni asupra unei întâlniri față în față. Ca de fiecare dată președintele Ucrainei a fost de acord cu întâlnirea, mai ales că și el a solicitat în repetate rânduri acest lucru. În schimb, Putin a transmis că o astfel de întâlnire va fi posibilă numai după ce negociatorii celor două țări vor ajunge la un acord.
Pretențiile celor două părți
Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski a spus după întâlnirea din această săptămână de la Istanbul că ”Ucraina s-a arătat dispusă să îndeplinească principalele cereri asupra cărora Rusia a insistat în ultimii ani”. Este vorba despre renunţarea la intrarea în NATO, la intenţia de a dezvolta sau achiziţiona arme de distrugere în masă şi de a găzdui pe teritoriul său baze militare străine. A doua zi însă Kremlinul a venit cu o altă declarație și a spus că nu s-a făcut niciun progres la negocieri.
De cealaltă parte, Ucraina a ceut garanții de securitate în schimbul neutralității. S-a arătat dispusă să renunțe la aderarea la NATO, dar nu și la Uniunea Europeană. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia. Ucraina a spus că înainte să se semneze vreun acord, Rusia trebuie să își retragă trupele de pe teritoriul său.
Rusia insistă însă asupra pretențiilor teritoriale. Moscova cere recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra peninsulei Crimeea şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.