Evenimentul Zilei > International > Breaking News: Întâlnire de gradul 0 la Moscova. Vizita care a luat prin suprindere întreaga lume. UPDATE
Breaking News: Întâlnire de gradul 0 la Moscova. Vizita care a luat prin suprindere întreaga lume. UPDATE

Breaking News: Întâlnire de gradul 0 la Moscova. Vizita care a luat prin suprindere întreaga lume. UPDATE

Sâmbătă, Naftali Bennett, premierul israelian, a călătorit în secret la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. Întlnirea celor doi oficiali are loc în cotextul în care Putin a început un război în Ucraina.

UPDATE: Potrivit mass media internaționale, după ce a discutat cu Putin, premierul Israelului a avut o convorbire telefonică cu Volodymyr Zelensky. După ce a încheiat discuția cu Putin, Bennett s-a deplasat la Berlin pentru a vorbi Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Întâlnirea cu Vladimir Putin, în vederea medierii unui acord de pace, a fost pregătită încă de zilele trecute. Înainte de călătoria la Moscova, ministrul adjunct al Afacerilor Externe israelian, Zeev Elkin, s-a întâlnit cu ambasadorii rus și ucrainean în Israel. De altfel, Zeev Elkin, care îl însoțește pe Naftali Bennett în acest tur de forță, este originar din Harkov, Ucraina, unul dintre cele mai grav afectate orașe, de atacul rusesc.


Aceasta este o mișcare extrem de neobișnuită din partea lui Naftali Bennett, care a comunicat în ultimele zile atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pentru a încerca să promoveze o încetare a focului, scrie Axiox.com.

Și mai surpinzător a fost că premierul Naftali Bennett a călătorit la Moscova de Shabbat fără să anunțe acest lucru.

Amintim că, în urma cu circa o saptămână, Premierul Israelului, Naftali Bennet, i-a propus liderului rus, Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică purtată duminică, medierea în Ucraina, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului. „Naftali Bennet a oferit serviciile de mediere ale Israelului cu scopul încetării ostilităților” – se afirmă în comunicat.

Surse de la Kremlin au subliniat că, în timpul convorbirii, Vladimir Putin l-a informat pe Naftali Bennett despre mersul operațiunii militare speciale pentru apărarea Donbasului.

„S-a subliniat, de asemenea, că o delegație rusă se află în orașul belarus Gomel și este pregătită pentru negocieri cu reprezentanții Kievului, care, dând dovadă de inconsecvență, nu profită încă de această oportunitate” – se precizează în mesaj.
Convorbirea telefonică a avut loc la inițiativa părții israeliene, la finalul acesteia fiind convenită continuarea contactelor bilaterale la diferite niveluri.

Sute de refugiaţi evrei din Ucraina sosesc în Israel

Sute de refugiaţi evrei din Ucraina, printre care orfani, urmează să sosească duminică în Israel, a anunţat miercuri Agenţia Evreiască, însărcinată cu imigraţia în statul evreu, notează AFP.

Potrivit acestui organism paraguvernamental, peste 300 de „refugiaţi evrei ucraineni vor ajunge în Israel cu trei zboruri de la Varşovia (Polonia), din Moldova şi din România”.
Aproximativ „100 de orfani vor fi la bordul zborului dinspre Iaşi, România”, a adăugat Agenţia Evreiască, înfiinţată în 1929.

Odată ajunşi în Israel, „noii imigranţi vor fi luaţi în grijă de Ministerul Imigrării şi vor fi cazaţi temporar în hoteluri din ţară”, potrivit Agenţiei.

În Israel, Legea Întoarcerii, adoptată în 1950, la doi ani de la crearea statului evreu, dă dreptul la cetăţenie israeliană oricărui imigrant cu ascendenţă evreiască până la bunici, precum şi persoanelor care se căsătoresc cu un evreu.