BREAKING NEWS. Guvernul cere ajutorul Europei pentru medicamentul minune. Covid19 face ravagii în România

BREAKING NEWS. Guvernul cere ajutorul Europei pentru medicamentul minune. Covid19 face ravagii în România sursa: arhivă EVZ

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, marţi, solicitarea de asistenţă internaţională pentru achiziţionarea a 12.700 flacoane de 400 mg de Tocilizumab.

Medicamentul este folosit pentru tratarea pacienţilor cu forme severe şi critice de COVID-19. El este administrat cu succes în spitalele din vestul Europei.

De asemenea, în ședința de Guvern de luni, 4 octombrie 2021, s-a aprobat posibilitatea administrării în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir, pentru bolnavii COVID, cu forme uşoare, a anunţat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.

„Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă a Guvernului prin care s-a completat Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Practic, este vorba despre faptul că, în protocolul de tratament al bolilor infecto-contagioase, poate fi eliberat în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis din spitale, la recomandarea medicului specialist din cadrul spitalului, vorbim aici în principal despre posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir pentru bolnavii COVID cu forme uşoare”, a declarat Cseke Attila.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un medicament cu rezultate bune

Tocilizumab este un medicament antiinflamator produs de grupul farmaceutic Roche, folosit pentru tratarea artritei, reducând riscul de deces în rândul pacienților cu forme severe de COVID-19. De asemenea, medicamentul scurtează perioada de recuperare, arată concluziile celui mai amplu studiu desfășurat în această privință. Rezultatele sunt și mai bune atunci când tocilizumabul este combinat cu dexametazona, un corticosteroid ieftin, relatează BBC.

Studiul, lansat în luna martie a anului trecut, arată că tocilizumabul reduce și durata de ventilație mecanică de care au nevoie pacienții cu forme severe de COVID-19.

Vândut sub denumirea comercială de Actemra, tocilizumabul este un anticorp monoclonal antiinflamator care se administrează intravenos pentru a trata artrita reumatoidă. Studiul „Recovery” a început în Marea Britanie, la Universitatea Oxford, și a luat în calcul rezultatele obținute în cazul a peste 4.000 de pacienți, în condițiile în care teste precedente se soldaseră cu rezultate mixte, chiar dacă existaseră și în China studii ce arătau eficiența acestui medicament.