Breaking News. Cutremur devastator! 7,5 grade pe Richter și Tsunami în 2 valuri

Un cutremur cu o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter s-a produs la începutul săptămânii în Alaska, unde a și provocat un Tsunami.

Cutremurul de 7,5 grade pe scara Richter, care s-a produs în apropiere de Sand Point, Alaska, a generat un Tsunami, a declarat Scott Langley de la Centrul Național de Atenționare în caz de Tsunami, luni.

Langley a spus că tsunami-ul a lovit coasta în doură valuri, fiecare măsurând peste 130 de centimetri înălțime, dar martorii evenimentului au declarat că valurile păreau de 46 de centimetri.

Centrul monitorizează cu mare atenție o zonă de peste 800 de kilometri de coastă, a mai declarat acesta.

O avertizare de Tsunami a fost emisă imediat după ce cutremurul a fost înregistrat, dar ulterior, analizând riscurile, aceasta a fost diminuată într-o notă informativă luni după-amiază.

Nota informativă era pentru Peninsula Alaska și Alaska de Sud, conform Centrului de Atenționare în caz de Tsunami din Palmer, Alaska.

Langley a mai declarat că zona lovită de tsunami era destul de separată de civilizație.

„Pentru coastele Pacificului din SUA și Canada nu există niciun pericol de Tsunami”, a mai declarat Langley, conform CNN.

Cel mai puternic cutremur din România

Cel mai important seism din acest an s-a produs la data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Zona seismică Vrancea rămâne cea mai importantă regiune seismologică din România, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.