Simptomele infecțiilor cu coronavirus s-a schimbat, față de anul trecut, iar acest lucru face ca numărul cazurilor critice să fie mai mare.
Simptomele infecțiilor cu coronavirusul s-a modificat față de cele cunoscute până în prezent. Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, susține că mulți pacienți COVID prezintă alte simptome față de ceea ce știau medicii până în prezent. Aceștia dau semne de revenire, după care ajung în stare gravă la spital. Potrivit spuselor sale, se întâmplă chiar și după două săptămâni de la apariția bolii.
„Anul trecut aveam un tablou: debutul bolii, iar după 6 -7 zile pacientul avea evoluție către o formă critică, acel procent de 5%. În acest moment, avem o categorie de pacienți care ajung să stea acasă până în ziua a 12-a, a 13-a, care au saturații normale la domiciliu și care ajung, la finalul perioadei, când le scade saturația și se simt rău, să vină la spital. Ei au nevoie de o concentrație foarte mare de oxigen și o admisie extrem de rapidă spre o soluție de ventilație”, a relatat Beatrice Mahler.
Mutațiile virusului fac boala mai dificil de depistat
Potrivit spuselor sale, pacienții fac și alte complicații diferite de cele pe care medicii le-au întâlnit și tratat anul trecut. Beatrice Mahler a precizat că acest lucru se întâmplă din cauza numeroaselor mutații pe care le-a suferit coronavirusul de-a lungul vremii.
„Dacă ne uităm puțin la tipurile de tulpini care circulă în România, și aici există o diversitate, pentru că într-adevăr avem tulpina britanică, dar avem mutații care sunt ale tulpinii britanice, plus că avem în circulație și alte tulpini care ridică suspiciunea eficienței vaccinului. Eu cred că este o combinație de tulpini care circulă, tulpini care creează o paletă diferită de simptome și pe care nu avem cum s-o evidențiem fără secvențiere genică la un nivel mult mai crescut sau măcar pentru cazurile acestea”, a arătat Beatrice Mahler.
Medicul de la Marius Nasta apreciază că o soluție pentru a evita o creștere a numărului de cazuri critice, care ajung cu întârziere al spital, ar fi testarea masivă a populației. Acest lucru a explicat Beatrice Mahler se întâmplă în alte țări și permite ținerea sub control a cazurilor dificile.