Ministerul Apărării din Brazilia a dezvăluit modul în care diplomația ideologică din jurul președintelui de extremă stânga, fostul condamnat pentru corupție Lula da Silva, aduce prejudicii interesului național. Ministrul José Mucio s-a plâns public de imixtiuni care au adus prejudicii Braziliei.
Consilierul lui Lula da Silva, antisemitism pe față
Ministrul Apărării, José Mucio, a lansat un avertisment îngrijorător cu prilejul unui eveniment organizat de Observatorul Național al Industriei săptămâna aceasta la Brasília: înclinațiile ideologice ale diplomației braziliene au prejudiciat nu numai interesele comerciale braziliene, ci, mai mult decât atât, misiunea principală a Forțelor Armate - protejarea țării.
Mucio a menționat mai multe exemple. Prima era deja cunoscută: suspendarea achiziției a 36 de vehicule blindate de la compania israeliană Elbit Systems, câștigătoarea unei licitații în valoare de 1 miliard de reali, blocată din luna aprilie sub pretextul absurd că Israelul este în război.
Însăși Curtea de Conturi a Uniunii (TCU) s-a pronunțat împotriva achiziționării echipamentului de la a doua companie clasată, argumentând în mod corect că nu există, în statutul Licitațiilor și Contractelor, niciun obstacol în calea achiziției și nici un embargou în vigoare împotriva Israelului.
Singurul impediment este rezistența încăpățânată – și inexplicabilă – a consilierului pe probleme internaționale al Președinției lui Lula da Silva, Celso Amorim, de a cumpăra, potrivit declarației lui Mucio, de la „evrei”, de la „poporul lui Israel”. „Avem pregătită această licitație, dar, din motive ideologice, nu o putem aproba”, a explicat Mucio.
Brazilia n-a vândut arme Germaniei ca să nu-l supere pe Putin
El a menționat și alte exemple de intervenție ideologică dăunătoare Ministerului Apărării. Armata braziliană, a spus Mucio, a vândut muniție Germaniei la un preț bun.
Armele nu erau folosite, iar costul de întreținere era ridicat. Când totul era convenit, Executivul a ordonat anularea tranzacției. Motivul a fost teama de a nu jigni Rusia.
Diplomații au considerat că germanii vor oferi muniția Ucrainei, iar un Vladimir Putin înfuriat ar putea riposta prin anularea vânzărilor de îngrășăminte către Brazilia.
Brazilia nu își exploatează propriul potasiu
Evident, este responsabilitatea guvernului brazilian să susțină interesele comerțului cu produse agricole, unul dintre dinamurile economiei. Dar este clar că simpatiile lui Lula și ale lui Amorim, cunoscuți pentru bunăvoința lor față de ruși în războiul din Ucraina, au cântărit în privința deciziei.
În cele din urmă, Mucio a deplâns faptul că ideologia a reprezentat, de asemenea, o barieră în calea unei discuții oneste referitoare la exploatarea resurselor naturale pe pământurile indigene din Amazonia.
„Importăm potasiu din Canada, când avem a doua cea mai mare rezervă de potasiu aici”, a afirmat acesta. Exploatarea acestui potasiu, atâta timp cât drepturile indigenilor sunt respectate și impactul asupra mediului este atenuat, ar putea face Brazilia independentă de îngrășămintele rusești sau canadiene.
Mucio susține că militarii sunt izolați, fără dialogul necesar cu reprezentanții diferitelor forțe politice, atât de dreapta, cât și de stânga. "Apărarea a rămas orfană", a declarat acesta.
În fața unor consecințe atât de grave pentru securitatea națională, a venit momentul să se reia o dezbatere lipsită de prejudecăți și să se pună capăt izolării unui astfel de sector strategic, potrivit unui editorial din O Globo.
(Traducerea: Iulia Baran, RADOR RADIO ROMANIA)